Skånsk cykelsport hade ett verkligt bra år i fjor. Om detta står att läsa i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse från 2012.
CYKEL.
LANDSVÄG.
Cykelklubben C 4 var något av en komet på den skånska cykelhimlen under 2012. Kristianstadföreningen visade upp en ypperlig bredd. Den visade sig speciellt vid SM i tempo, där C 4 vann lagtävlingen och dessutom hade sitt andralag som trea. I lagtävlingen var Skåne bra framme även i övrigt. Malmöklubben CK Ringen kom nämligen femma.
Individuellt bäst var Alexander Gingsjö, C 4.
I linjeloppet var Lars Andersson från FK Trampen, Södra Sandby tvåa. C 4 visade åter bra bredd med fyra cyklister bland de 17 främsta.
På kortdistans-SM kom Jakob Södergran ,C 4 tvåa och hade klubbkamrater som fyra och sjua.
Även de skånska damerna hade ett bra SM, ja, faktiskt bättre än herrarna.
Guld i tempo-SM tog Marie Lundberg. Åstorpscyklisten kom dessutom fyra i tempo och sjua i linje. Malin Rydlund återvände i tävlingsmässigt till Nordostskåne, tävlade 2012 för nybildade Åhus CK. Hon hade åter ett bra SM, silver på tempodistansen och en sjundeplats i linjeloppet.
Det finns en lovande generation bakom de duktiga seniorerna.
Alexandra Nessmar var Sveriges främsta junior, vid SM vann hon både tempo och linje. Hon var tvåa i juniorklassen i Tout de Himelfart i Danmark och vann ett lopp i Norge, där hon var bäst i ett backtempo. I JVM kom Alexandra på 19:e plats.
I JSM blev det för övrigt dubbelt Trampen i linjeloppet, Anna Pålsson kom tvåa. Sandbyklubben hade också det bästa juniorlaget i tempo.
Trampens Gustav Höög var fyra i båda JSM-loppen. Samma placering fick han och hans klubbs tempolag. Klubben hade även topplaceringar i juniorklassen vid SM på kortdistans.
En av säsongens främsta insatser var C 4:as Christian Bertilssons fjärdeplats i linjeloppet vid U 23-EM.
Efter att de tre senaste åren haft placeringarna 3, 2, 1 i föreningstävlingen vid USMkom Trampen i år först på en sjundeplats. Två individuella silver och ett lagbrons blev medaljutdelningen i år.
Staffanstorps CK hade också några duktiga ungdomar med ett individuellt silver som bäst.
FTC Höllviken CK deltog också inte utan framgång.
Ett bevis på det fina cykelåret 2012 framgår av slutresultatet av Svenska cupen, en sammanfattning av de större nationella tävlingarna under säsongen:
Seniorer, 1) Johan Svensson, 2) Alexander Gingsjö, 3) Petter Persson, samtliga CK C4.
Juniorer, 2) Alice Andersson, 3) Alexandra Nessmar, båda Trampen.
Jag har i tidigare inlägg berättat om de många skånska idrottsutövare som finns i världseliten. I golf är Peter Hanson den lysande stjärnan, ytterligare en skånsk aktiv i världstoppen. Men skånsk golf har fler spelare i elitskiktet. Det framgår av inledningen på golfavsnittet ur Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012.
GOLF.
Peter Hanson, Sturup Parks GK, fortsatte klättringen på världsrankningen. Han förbättrade sin position från plats 42 till plats 18 vid årsskiftet 2012/2013.
På Europatourrankningen landade han på plats fyra, att jämföra med trettonde 2011.
Hans främsta insats var när han blev delad trea i US Masters efter ledning inför sista dagen. Det var den hittills bästa skånska insatsen i en Majortävling.
Peter kom också fyra i inofficiella VM i Florida, som klassas som en av de största tävlingarna efter de fyra Majors.
I matchspels-VM var han i kvartsfinal, vann på Europartouren i Hilversum (Holland), kom tvåa i Qatar, blev delad trea och bäste svensk på Bro Hof och när Peter sent på säsongen segrade i Shanghai var det hans totalt sjunde vinst i en tävling på Europatouren.
Peter var för andra gången med i det Europalag, som vann den prestigeladdade kampen mot USA i Ryder cup.
Efter sitt tunga 2011 gjorde den andre skåningen i världstoppen, Henrik Stenson, åter en bra säsong. Barsebäcksspelaren avancerade rejält på rankningslistorna, var på 60:e plats i världen på 40:e på Europatouren, där han vann en tävling i Sydafrika och hade fyra ytterligare placeringar bland de sju bästa.
Caroline Hedwall fick 2011 pris som Årets svenska golfare efter sin strålande debutsäsong som proffs. 2012 hindrade en långvarig skada henne efter en bra början. Barsebäcksstjärnan försvarade sin seger från Österrike efter det långa uppehållet. Hon kom därefter tvåa i Indien.
Vid årets slut var Caroline på 36:e plats på världsrankningen.
Många skånska spelare presterade bra rundor på Europatouren.
Joakim Lagergren, Lydinge GK (Bjuv), var debutant, kom delad fyra på Madeira, sexa på Bro Hof som näst bäste svensk. Han var JSM-etta i matchspel och tvåa för seniorer.
Mikael Lundberg, Vasatorp (Helsingborg), var delad fyra på Madeira och femma i Irish Open.
Björn Åkesson, Barsebäck, var åtta i Lunbres i Frankrike, trea i Finnish Open och kvalade under hösten in på riktigt på Europatouren. Björn blev åtta i debuten på en förkortad tävling i Sydafrika.
Steven Jeppesen, Vasatorp och Åke Nilsson, Kristianstad var framme i sista kvalomgången för spel på touren men missade.
Här kommer andra avsnittet om ridsport ur Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012. Det visar att Skåne har aktiva även i dressyr, fälttävlan, körning och voltige.
DRESSYR.
Flyinge HSK försvarade lagguldet i SM. Bäst individuellt var Maria von Essen som trea.
I SM för juniorer och Young riders gick båda gulden till Åhusföreningen Willands RF. Dagstorpsortens RF från Kågeröd tog ett silver.
Mia Runesson, Helsingborgs FRK vann fyra tävlingar i Svenska championaten för unga hästar.
Minna Telde bor i Veberöd men tävlar för Svedens Ponnyklubb från Falun. Minna med hästen Santana deltog i OS, där laget kom femma. Individuellt kom paret på 20:e plats.
Rose Matthiesen, Åstorpsorten RF var OS-reserv.
Mer med skånsk anknytning: Sofie Lexner, Segersta RK var tvåa i de nordiska mästerskapen både individuellt och i lag. Hon bor och tränar i Torna Hällestad.
FÄLTTÄVLAN.
Även i denna gren var Skåne representerat i London-OS. Det var
Niklas Lindbäck från Össjö HSK (Munka-Ljungby) med Mister Pooh som var med i det lag som kom fyra. I den individuella tävligen kom paret på 18:e plats.
Niklas ingår i SOK:s Topp- och talangprojekt.
Med Mister Pooh kom han fyra i en stortävling i Tyskland.
KÖRNING.
Körning ingår inte i OS.
Det är en gren där Skåne är ledande i Sverige med många kuskar i världsklass.
Thomas Eriksson, Åstorpsortens RF var sjua i VM, fyra i World cupfinalen, tvåa i WC-tävlingarna i Globen och i Geneve i fyrspann. Han var sjua på världsrankingen vid årets slut.
Thomas Eriksson är som sagt inte ensam skånsk toppkusk. Sverige/Skåne kom på fjärde plats i EM, där han i laget kompletterades av klubbkamraten Fredrik Persson och Axel Olin, Bollerups BoKK.
Denna trio kom också tvåa i en stor tävling i Ungern med de individuella platserna Thomas Eriksson (3), Fredrik Persson (5) och Axel Olin (13).
Fredrik och Axel kom femma och sjua i Globentävlingen.
I SM tog dessa herrar de tre första platserna.
Även i enbet hamnade alla SM-medaljerna i Skåne: 1) Cecilia Qvarnström, Åstorpsorten, 2) Johan Herner, 3) Karin Söderqvist, de båda sistnämnda Åsbo RF (Klippan).
VOLTIGE.
Malmöföreningen Örestads RS blev svenska mästare i lag precis som 2011. I år fick tjejerna representera Sverige i VM. Det gick bra. ÖRS kom sexa.
Laget blev även nordiska mästare. I NM blev Eira Malmros junioretta och Ella Filippa Velander minioretta.
I SM kom Sandra Anderberg tvåa och Nathalie Brixland trea. Ronja Persson vann både junior- och miniorklassen.
Ridsport är en av Skånes medlemsmässigt största idrotter med världsstjärnor i alla olika grenar. Det framgår av Skånes Idrottsförbunds årsberättelse för 2012. I dag redovisar vi avsnittet om hoppning.
RIDSPORT.
Skåne var rikt representerat vid OS i London, både med ryttare som tävlade för skånska föreningar och med ryttare som har sina träningsanläggningar i Skåne men som föredrog klubbar utanför distriktet för sin tävlingsverksamhet.
Falsterboveckan tilldrog sig i vanlig ordning ett stort intresse. Antalet åskådare var i den slutliga versionen 61 970.
BANHOPPNING.
Rolf-Göran Bengtsson hade åter ett ypperligt år men det som skulle bli den stora upplevelsen, OS-finalen, slutade i en stor besvikelse. Han och Casall la Silla kunde på grund av en hovskada inte ställa upp i finalen.
Dessförinnan hade ekipaget varit delaktigt i den svenska sjätteplaceringen i laghoppningen. I laget ingick också Lisen Fredricson Bratt (Matrix) Österlens RK. Paret blev utslaget i första kvalomgången i den individuella tävlingen.
Blentarpsbon Jens Fredricson (Lunatic, för övrigt Årets häst) tävlande för Strömsholm var även med i laget. Han blev 26:a totalt.
Rolf-Göran Bengtsson tävlade flitigt och radade med olika hästar upp topplaceringar under hela året. Flyingeryttaren ledde världsrankningen sju månader i följd och var etta fram till den sista tävlingen av tolv. Han kom till slut på andra plats. Samma placering hade han i Västeuropeiska ligan.
I Världscupfinalen blev Rolf-Göran sexa.
Världscupssäsongen 2012/2013 började bra för honom med nya bra placeringar, bland annat kom han med Casall tvåa i Global Champions Tour. Det gav Rolf- Göran 1,6 miljoner i prispengar.
I skuggan av Rolf-Göran Bengtsson hade Douglas Lindelöw, Flyinge HSK och Peder Fredricson, Österlen några höga placeringar i internationellt stora tävlingar.
Båda SM-tävlingarna avgjordes i Skåne, inne i Flyinge och ute i Veberöd (Henriksdal).
Inomhus blev Niklas Arvidsson, Helsingborgs FRK tvåa. Skånes bredd visade sig med ytterligare tre placeringar bland de nio främsta.
SM-vinnare utomhus blev Daniel Zetterman, Helsingborg med Niklas Arvidsson som femma.
I klasserna för Young riders och juniorer blev det fem skånska medaljer, därav ett guld till Antonia Andersson, Hästhagens RF (Billinge). Anna Persson, Sydslättens RF (Anderslöv) blev bronsmedaljör vid båda tillfällena.
I EM för Young riders kom Sverige trea. I laget red Marcus Hägglund, Lillhagens RK (Höllviken) och Stephanie Holmén, Flyinge HSK.
Ridsportsallsvenskan vanns av Flyinge HSK. Ryttarföreningarna Gärds och Frosta Härad kvalificerade sig dit inför 2013.
I juniorallsvenskan var Österlen femma och Vellinge HSK sjua.
Flyinge RF kom trea i ponnyallsvenskan.
I de många mästerskapen för ponnyer var det i vanlig ordning mycket skånskt i de olika klasserna.
Skyttesport är en av de många idrotter som får uppmärksamhet i stort bara under OS-år. 2012 var ett sådant och Håkan Dahlby blev med sitt OS-silver en av Skånes mest uppmärksammade idrottsmän under året.
Men Skåne har fler världsstjärnor, vilket framgår av avsnitten om grenarna lerduva och viltmål i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012.
LERDUVA.
Skåne hade tre skyttar med i OS i London.
Bäst gick det för Håkan Dahlby, som 2011 återvände till Askeröds LK. Han blev en uppmärksammad silvermedaljör i dubbeltrap. Håkan fick därmed en härlig revansch för det relativa misslyckandet fyra år tidigare, då elva. 2004 blev han fyra, endast två träffar från OS-silvret.
Håkan Dahlby visade före London att han var ett medaljhopp. Han blev nämligen för tredje gången Europamästare och hade ett flertal höga placeringar i World-cuptävlingar. I WC-finalen kom han sexa. Håkan segrade också i SM och blev Årets skytt i Sverige.
Stefan Nilsson, Trelleborgs JSK och Marcus Svensson, Saxtorps JSK har varit med i SOK:s topp- och talangprojekt och de infriade verkligen förhoppningarna. Det var deras insatser i EM 2011 som gav Sverige två platser i skeettävlingen i London.
Före OS tävlade de flitigt med många bra placeringar i internationell konkurrens. Stefan Nilsson vann exempelvis en WC-tävling just i London.
I OS kom Marcus Svensson sjua, Stefan blev 14:e man och sjua i finalen i Världscupfinalen.
Konkurrensen i Sverige är tuff. Vid SM kom Marcus tvåa och Stefan sexa.
Marcus kunde dock glädja sig åt lagguldet. Klubben visade fin bredd, andralaget kom sexa.
Landskrona-Saxtorp vann även SM i lag nationell skeet.
Klubben hade ytterligare höga SM-placeringar. Rebecca Johansson kom fyra i damklassen och Anton Jönsson blev svensk juniormästare och nordisk i lag efter att ha blivit fyra individuellt. Rebecca vann även den nordiska rankningfinalen.
Bäst i det segrande laget i SM i nationell skeet var tvåan Henrik Roslund.
I Olympisk trap kom Niklas Granqvist tvåa.
Strövelstorps JSK blev SM-vinnare i Nordisk trap.
Det finns många varianter i lerduveskytte. En heter FITASC. I JEM kom Fredrik Malmström, Hässleholmsortens JSK trea, det svenska laget fyra. Fredrik blev även svensk juniormästare i Engelsk sporting i Börringe, där hans förening blev tvåa i lag.
Fredrik Malmström fick ett stipendíum ur Karl Arvid Norlings ungdomsfond.
Hässleholmsklubben har fler bra skyttar i Engelsk sporting. Patrik Nilsson blev SM-tvåa och var tillsammans med Henrik Meijer VM-bronsmedaljör.
VILTMÅL.
Emil Martinsson hade åter ett medaljrikt år i mästerskapssammanhang, dock inget internationellt guld.
Tre individuella silver och två i lag och totalt fem sextopplaceringar i VM och EM blev det.
Emil hade också som vanligt pallplatser i GP-tävlingar ute i Europa.
Fem guld och två silver blev SM-utdelningen för Osbyskytten.