Taekwondo är en OS-idrott. Det betyder oftast att den internationella konkurrensen är tuff. Skåne, med tyngdpunkten i Malmö, har under åren haft aktiva som hävdat sig bra i mästerskapssammanhang. 2012 var inget undantag. Det framgår av Skånes Idrottsförbunds årsberättelse.
TAEKWONDO.
De skånska frontfigurerna under många är Karolina Kedzierska och Hanna Zajc tävlade fortfarande på hög nivå utan att nå de framgångar det haft tidigare.
Hanna Zajc, tävlande för Po Eun, KFUM Malmö försökte kvala in till OS men blev utslagen i första matchen i ett kval i Kazan, Ryssland.
Karolina Kedzierska, Malmöklubben GAK Enighet, är en av RF:s elitidrottsstipendiater och blev tvåa i Trelleborg Open, en internationell stortävling med 1 165 deltagare från 201 föreningar och 45 länder. Karolina försvarade även sitt SM-guld.
En värdig efterträdare till de båda är unga Nikita Glasnovic från den tredje elitklubben från Malmö, Toigye. Hon prövade på internationellt seniormotstånd under 2012, då hon kom på femte plats vid EM och blev nordisk mästarinna. Nikita vann även SM för seniorer. Hon segrade även i U 21 EM.
Hennes juniormeriter var imponerande, JVM-trea, JEM-etta och segrar i US Open och Dutch Open samt en andraplats i Russian Open.
I senior-EM var Po Euns Casandra Ikonen i kvartsfinal, hon försvarade sitt SM-guld, blev nordisk mästarinna, tog brons i U 21 EM och kom också tvåa i Trelleborg.
Bland herrarna var Po Euns Roberto Feldt den som lyckades bäst även om han föll bort redan efter en match i EM för seniorer. Han tog silver i 21-åringarnas EM, blev nordisk och svensk (försvarad titel) mästare för seniorer och kom även på en andraplats i Trelleborg.
Nordiska seniorettor blev även
Musti Jurkevic, Tian Dao, Helsingborg och
Wael Daabas, Toigye.
Sandra Zederfeldt var genom sitt brons Po Euns tredje medaljör vid U 21 EM.
Patricia Striner, Toigye fick under 2012 plats i Sveriges Olympiska Kommittés elitprojekt. Hon blev bland annat trea i Dutch Opens juniorklass.
I Russian Open för kadetter vann Leon Glasnovic, Toigye.
Årets SM avgjordes i Malmö och i den officiella föreningstävlingen innefattande alla åldersklasser var Po Eun, KFUM Malmö etta, Team Toigye trea och Olympia Taekwondo Club från Helsingborg sjua.
Här en skånsk summering av SM:
Seniorer: Sex guld (förutom de nämnda vann även Niklas Kovacevic, Po Eun och Jennifer Ågren, samma klubb), nio silver och nio brons till fem föreningar.
Juniorer: Tre guld, fem silver och fem brons till sju klubbar.
Kadetter/miniorer: Elva guld, åtta silver, fjorton brons till tolv 12 föreningar, därav en del från distriktets mindre orter.
Det bör poängteras att det över alla åldersklasser var tunna startfält i många viktklasser, vilket innebar att i dessa klasser fick alla deltagare medalj.
Majed Jebril, Staffanstorps TDK erhöll priset som Årets unge ledare av Svenska Taekwondoförbundet.
Under åren 1989 och 2004 vann Malmö FF:s herrlag i bordtennis sju SM-guld. 2005 vann Eslövs AI sin första SM-titel i lag. 2012 vann EAI för sjunde gången och har alltså lika många lagguld som MFF. Ytterligare en skånsk förening har blivit svenska lagmästare för herrar, BK Olympic från Malmö 1950.
Här följer avsnittet om bordtennis i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012.
BORDTENNIS.
Det fanns några internationella framgångar under 2012 med skånsk anknytning.
I VM kom Sverige sexa i lagtävlingen. Robert Svensson, i vardags spelande i Fulda Maberzell från Tyskland, var med i laget. I SM tävlade han för Eslövs AI. Han blev utslagen i semifinalen.
I EM överraskade förre Rekordspelaren Kristian Karlsson med att spela hem ett silver i dubbel tillsammans med nuvarande klubbkamraten i Halmstads BTK Mattias Karlsson.
I JEM var BTK Rekords Viktor Görman i semifinal i dubbel.
På hemmaborden var det åter Eslövs AI:s herrar, som svarade för den bästa prestationen. Laget vann Pingisligan. EAI, Xa Hui spelade 25 matcher i grundserien, vann alla.
När EAI vann semifinalen över Växjölaget Frej i två raka matcher innebar det åttonde raka finalen.
Eslöv förlorade den första finalmatchen mot Söderhamn men vann de två kommande. Den försvarade titeln var EAI:s sjunde på de senaste åtta åren,
I ETTU-cupen slog EAI ut Wien och Mesa (Spanien) men förlorade med 3--2 borta mot Kamdor från Moskva.
I Pingisligan 2011/2012 blev Österlens BTK åtta och BTK Kävlinge nia.
Vid årsskiftet 2012/2013 ledde Eslöv Pingisligan före Österlen. Kävlinge låg nia.
Rekord missade att direkt ta sig tillbaka till Pingisligan, blev tvåa i Superettan. Eftet höstomgångarna 2012 ledde Helsingborgslaget serien överlägset.
Kristianstad BTK vann division 1 (nivå 3) före Malmö IF. Eslöv visade bra bredd, Eslövs BTK kom trea.
I kvalets steg 1 eliminerade Malmö Kristianstad men klarade inte det andra steget. Ett återbud gav dock Malmö IF en plats i Superettan. Det blev en svår höst. MIF låg sist vid årsskiftet.
Division 1 leddes efter hösten av Kristianstad före BTK Ajax (Borrby).
Skurups BTK ledde division 2 för herrar och division 1 (nivå 2) för damer.
Båda damlagen Råå BTK och Malmö IF hamnade efter spel i den södra Elitserien hösten 2011 i det som benämns som Elitserien B. Malmö kom sexa och Råå sjua. Genom ett återbud slapp Råå kvala och spelade hösten 2012 åter i den södra Elitserien. Den vann Råå före Eslövs PK, som tagit steget upp genom att vinna division 1. Dessa lag kvalificerade sig därmed till Elitserien A.
Som sexa blev det åter spel i B-serien för Malmö IF.
Det fanns totalt sju seriespelande damlag i Skåne.
I SM var Robert Svenssons semifinalplats det bästa.
JSM vanns av Mattias Översjö Eslövs AI. Han var också framme i kvartsfinal i seniorernas SM.
Ingen skånsk spelare vann i USM. Det blev silver till Viktor Görman (U 17) och Alice Tolstoy, Rekord (F 15). Hon vann i dubbel med en “ickeskånska”.
I alla åldersklasser fanns det i dubbel och i mixed hela eller halva Skånepar i semi- och kvartsfinaler.
I Riks topp 12 fick Skåne fyra bra placeringar:
HJ 3) Viktor Fredriksson, EAI
P 17 1) Viktor Görman, Rekord
F 15) 2) Malin Nilsson, Skurup
P 13 2) Konrad Åmark, KFUM Kristianstad
EAI och KFUM Kristianstad med två lag vardera och Råå och Skurup med ett, lag med i SM-slutsspelet för ungdomar. Medaljer blev det till EAI i D 17 (silver), och brons till Råå (F 15) och KFUM (H 17(,
Skåne vann Sydsvenska pojk- och flicklagspokalen med 16 spelare från 12 olika klubbar.
IFK Lund utsågs till årets förening 2011.
Simning är av hävd en stark skånsk idrott. Det fanns en period när Malmö KK dominerade i Sverige. Nu är det Helsingborgs Simsällskap som är bäst i landet. I fjor vann HS 139 medaljer vid de oliks svenska mästerskapen, en imponerande siffra. Skånsk simning är bra. Det framgår av Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012.
SIMNING.
Några internationella mästerskapsmedaljer gav extra glans åt det skånska simåret. I EM på långbana i Budapest kom Sverige på silverplats på 4x100 meter fritt. Ida Marko Varga, SK Triton, Staffanstorp simmade i finalen och på vägen dit var Louise Hansson, HS och Nathalie Lindborg, Malmö KK med i försöket.
Nathalie deltog också i bronslaget på 4x100 meter medley och hade då skånskt sällskap genom Therese Svendsen, Ran.
Skåne hade två OS-resenärer. Ida Marko Varga och hennes lagkamrater kvalificerade sig till finalen på 4x100 m fritt men blev där diskvalificerat.
Therese Svendsen kom 35:a på 100 meter ryggsim.
Helsingborgs Louise Hanssson är en av landets främsta talanger. I VM på kortbana fick hon testa sin förmåga i internationell seniorkonkurrens. Det utföll bra. Hon kom åtta på 100 meter fritt och kvalificerade sig även till final på 100 meter fjäril men tvingades avstå på grund av sjukdom.
I juniorernas EM visade Louise sin höga klass. Hon vann 50 meter fjäril och var med i ytterligare två individuella finaler. Sverige, med Louise, var också med i två lagkappsfinaler. I en av dem var Wanda Dollmayer, Ran med och i den andra Lina Rosvall, Ängelholms SS.
Mats Westergren, Ran och Anton Lundin, Triton var med i det åttondeplacerade laget på 4x200 fritt.
SM-scenen dominerades i år igen av HS, från seniorerna ner till Sum-Sim-ungdomarna.
I de båda tävlingarna för seniorer blev medaljutdelningen: 18, 26, 31, 2011 var det 6, 12, 6. HS var bästa klubb inne, tvåa ute.
HS-facit för juniorer: 21 (25), 13 (18), 9 (4), siffrorna inom parentes är fjorårets.
HS-facit Sum-Sim: 14 (22), 9 (9), 7 (22).
Det innebar totalt 53 guld, 48 silver och 38 brons på de sex mästerskapen. Resultatet överträffade till och med förra årets facit på 53 guld, 39 silver och 32 brons.
HS-hegemonin vilar på en stabil grund.
Skåne var även i övrigt starkt i senior-SM, om än långt från Helsingborg. Tre guld, fjorton silver och sexton brons till ytterligare fem medaljklubbar gav totalt det imponerande skånska facit 21, 40, 47.
I JSM fanns det ytterligare åtta klubbar som hade medaljörer. Totalsiffrorna 35, 18, 22 visade på den goda återväxten.
46 guld, 37 silver och 38 brons till tolv föreningar blev utdelningen i Sum-Sim.
Två föreningar gjorde anmärkningsvärda framsteg på ungdomssidan, främst Ängelholms SS, som blev femte bästa klubb vid Sum-Sim inomhus. Den andra föreningen var Höganäs SS.
Magdalen Kuras, Triton satte vid SM nytt svensk rekord på 50 meter ryggsim i försöket, 29,03, en tid som hon förbättrade till 28,75 i finalen. Detta till trots förlorade hon rekordet. Magdalena blev “bara” tvåa, slagen med en 100-del av Michelle Coleman, Täby.
Magdalena fick under året RF:s elitstipendium.
Therse Svendsen erhöll motsvarande stipendium av Svenska Spel.
Ellen Olsson Skåre Swiming Club försvarade sina SM-guld i Öppet vatten för seniorer och juniorer. Skåre vann även USM i F 15 och P 14, SK Iden, Furulund i P 17.
Ellen var tvåa i Vansbrosimmets juniorklass och kom på 19:e plats i JEM i Öppet vatten.
Vid de två nordiska ungdomsmästerskapen hade Skåne många deltagare. Individuellt framgångsrikast var Tritons Alba Forés med fem guld, Sophie Hansson, HS med fyra och MKK:s Måns Hjelm med tre.
Guldlaget på 4x100 medley utomhus bestod för övrigt av fyra skånskor.
Slutställningen i Simallskånskan blev: 1) HS, 2) MKK, 3) Team Sydväst (Ran, Trelleborgs SS, Vellinge-Näsets SK).
Jag har varit på friidrott í helgen, de trettioandra Pallasspelen.
Det började i liten skala i Kombihallen på Stadionområdet i Malmö för att i Atleticum utvecklas till att under vissa år vara Sveriges största inomhustävling och kanske även en av de bäst arrangerade.
Under alla dessa 32 år har Lennart Samuelsson varit tävlingsledare.
Han är Mr Pallasspelen.
Den gode “Salle” ser dock pessimistiskt på en fortsättning. Inte bara för att han med ålderns rätt -- fast han tillhör en sällsynt bra årgång friidrottsledare -- tänker dra sig tillbaka.
Det blir allt svårare att hitta intresserade och kunniga funktionärer till de 19 timmar långa tävlingarna. Pallasspelen kräver cirka 75 medhjälpare totalt, vid de flesta tillfällena är cirka 60 igång samtidigt.
I fjor lierade sig Pallas med storklubben MAI för att få en tillräckligt stor stab. I år kunde dessa två föreningar inte helt tillfredsställande fylla alla behoven. Det fattades en person där och en där.
Funktionärsskaran hade också en hög medelålder. Många var plus 70 och det fanns de som var 80 år, med plus, och som ställde upp för att kunna genomföra tävlingen.
Jag förstår att Salle ser svårigheterna för en fortsättning med ambitionen att både vara en elit- och breddtävling för ungdomar.
Årets tävling höll samma höga klass som tidigare års. Deltagarantalet var något färre än de senaste åren. Något över
1 000 aktiva gjorde cirka 2 100 starter. Förra helgens invigning av den nya hallen i Växjö gjorde att några stora klubbar denna gång föredrog Växjö framför Malmö.
Det stora tappet finns dock hos de skånska klubbarna. För sju år sedan noterade man 1 400 skånska starter, i år 700.
Hade inte de danska klubbarna sökt sig till Atleticum i så stor utsträckning hade man kanske till och med fått inställa vissa grenar. I några grenar fanns endast två aktiva från Skåne på startlinjen.
Dansk friidrott är på uppgång. Det är inte skånsk.
Försvinner Pallasspelen blir Friidrottsskåne än blekare.
Pallasspelen får inte försvinna. De är en angelägenhet för ett samlat Skåne för att vända en negativ trend.
Här kommer tredje och sista avsnittet om skånsk handboll i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012. Under året dominerade skånska spelare de mest framgångsrika landslagen.
HANDBOLL.
I J- och USM var 2012 inte lika lycksamt som 2011. Enda mästarna blev Lugis A-pojkar, som vann finalen mot IFK Ystad. Silver även till IFK Kristianstads herrjuniorer. Lugi visade fin bredd i flickor A, där bronsmatchen var ett internt möte mot Farmen, också ett Lugilag.
YIF hade två pojklag bland de åtta slutspelslagen, IFK Ystad ytterligare ett förutom silverlaget. På flicksidan hade Pandora, H 65 och Dalhem (Malmö) lag med i steg 5, finalomgången.
I JuniorElit-cupen för herrar blev det fjärde finalförlusten för Skåne mot Göteborg på de senaste elva åren. Damerna blev sist i Elitgruppen och försvann direkt i slutspelet.
Skåne vann båda klasserna i Sverigecupen för ungdomar födda 1996.
I Lundaspelen mellan jul och nyår deltog 519 lag från 18 nationer.
Ledarna Emme Adebo, Lugi och Bengt Jönsson, OV fick vardera ett stipendium ur Peo Söderbloms minnesfond.
Sverige hade stora framgångar i de yngre årgångarna i de internationella mästerskapen. De skånska klubbarna var rikt representerade.
I det laget som vann VM i U20, fanns Vanessa Tellenmark och Emma Friberg, H 43 (under hösten Lugi) samt Lugis Clara Monti Danielsson, Maria Adler, Lina Larsson, Linn Larsson och Anna Lagerguist. Maria Adler kom med i All star team.
I U 20-VM kom herrarna fyra efter förlust på straffar i bronsmatchen. Henrik Nordlander, Emil Karlsson och Anton Lindskog, IFK Kristianstad, Hampus Andersson, IFK Ystad, Jim Gottfridson, YIF och Jonatan Leijonborg, Lugi fanns med i det av Jan “Proppen” Karlsson, HK Malmös tränare, ledda laget.
U 18-laget i EM för herrar tog silver efter förlängningsförlust mot Tyskland i finalen. Niklas Kraft, IFK Ystads målvakt kom med i All star. I laget spelade Felix Kasch och Jonathan Wilthorn från Lugi, vars Johah Zanotti var förbundskapten.
I UVM för damer, 18, kom Sverige sexa. Birthe Hansson var förbundskapten och i laget spelade Emma Berntsson, H 43, Rebeccka Heijde, Team Eslöv och Jessica Ryde, Lugi.
Lite kuriosa: vid VM-kvalmatchen, 18--20 mot Montenegro, då Sverige blev utslaget, gjordes alla de svenska målen av spelare fostrade i skånska klubbar.
Men skånska spelare hade tidigare visat sin klass vid OS. I silverlaget fanns Kim Andersson, Mattias Andersson, Dalibor Doder, Niclas Ekberg, Kim Ekdahl Du Rietz, Andreas Nilsson och Fredrik Petersen.
IFK Kristianstad var överlägset i publikligan 2011/2012 med ett snitt på 3 245. Detta rekord kommer att pulvriseras 2012/2013. Under hösten hade IFK fem hemmamatcher med över 4 500 åskådare på plats.
Slaget i Malmö (HK Malmö--Kristianstad, Lugi--YIF) sågs av 5 638 personer.
Två träningslandskamper mot Ryssland lockade också, 4 887 i Kristianstad, 4 234 dagen efter i Malmö.
Höstsäsongen visade att det kan bli en lyckad skånsk säsongsavslutning. Lugi, Kristianstad och YIF skaffade sig ett bra läge för slutspel. För HK Malmö såg det lite kärvare ut med en elfteplats.
H 43 verkade att direkt ta tillbaka sin plats i Elitserien och OV var på god väg att åter nå kvalserien. IFK Ystad parkerade i mitten av Allsvenskan.
H 65 ledde division 1.
I Elitserien för damer hade de fyra lagen placeringar som kan ge slutspel för hela kvartetten.
Kristianstad HK ledde division 1.
BEACHHANDBOLL.
Åhus Beach handboll under nio dagar lockade 1 035 lag, som spelade över 6 000 matcher, som sågs av 45 000 unika besökare.
OV:s Beachhandboll hade upp mot 1 400 lag, däribland ingick korp- och klasslag.
Samtidigt avgjordes SM med mycket få lag utanför Skåne.
I herrklassen var medaljlagen 1) Farmen, 2) Lugi, 3) OV, i damklassen 1) Helsingborgs HK, 2) OV, 3) Team Eslöv.
I JSM, damer 1) Lugi, 2) Lundagård, 3) Ligu.
Endast i juniorklassen för herrar blev Skåne utan guld, OV kom tvåa och Helsingborg HK fyra.