manssonsport

Här har du andra avsnittet ur Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012 om handboll. Där konstateras att handbollen för damer aldrig varit bättre i distriktet.


HANDBOLL.

Åter till damsidan!

I Elitserien kom Team Eslöv fyra, H 43/Lundagård nia och nykomlingen H 65 från Höör elva. (Lugi tvåa, se förra avsnittet!)

Eslöv slog ut Heid från Göteborg i kvartsfinalen (3--2 i matcher) men var sen chanslöst i alla tre mötena mot Sävehof i semifinalen.

H 43/Lundagård och H 65 behöll sina elitserieplatser i högsta serien utan större problem, två klara kvalvinster mot Guif respektive Önnered.

Nathalie Hagman, Lugi vann skytteligan för andra året i följd, 2011spelade hon i Skuru.

Lugi vann publikligan 756, (ökning med över 200), 5) H 43/Lundagård, 8) H 65, 12) Team Eslöv som spelade sina matcher i en plasthall efter branden i Norrevångshallen.

Årets komet i Elitserien blev Vanessa Tellenmark, H 43/ Lundagård. Till All star team nominerades målvakten Marie Olsson, Eslöv, mittsexan Therese Walter och högersexan Nathalie Hagman, som även fick priset som seriens bäste spelare. Den främsta försvararen var Anna Lagerquist. Förutom Marie Olsson representerade spelarna Lugi.

I Allsvenskan hamnade nykomlingen OV på sjunde plats, varken med chans att ta kvalplats uppåt eller att degraderas.

Från Damettan var Kristianstads HK nära att ta steget upp. IK Lågan (Hörby) föll bort men ersattes från division 2 av seriesegrande Trelleborgs HBK och HK Helsingborg, via kval, och Åstorp, efter kvalmiss men plats tack vare återbud.

Att notera från Ystad: YIF och Pandora i samarbete på damsidan, som under hösten resulterade i en topplacering i division 2.

De skånska topplagen spelade under hösten i de internationella cuperna. I EFF-cupen avancerade IFK Kristanstad via två klara vinster mot HC Sporta Hlohovec, Slovakien för att med ett måls marginal åka ut mot Guif.

Ystads IF gick i samma cup också vidare från omgång 1, 59--53 efter en vinst och en förlust mot Sporting, Lissabon. YIF mötte sedan Barcau från Rumänien, spelade både matcherna och förlorade båda.

I Cupvinnarcupen för herrar försvann Lugi mot Mesjkov från Vitryssland i två bortamatcher 19--37 och 24--25.

I EHG-cupen för damer fick Lugi inkassera två klara nederlag mot Tvis, Holsterbro från Danmark.

H 43/Lundagård spelade båda sina matcher i Makedonien mot RC Zito och åkte ut.

Challange cup vann H 65:s damer mot Esercito Figh från Rom både hemma och borta.

Handboll är en av de stora sporterna i Skåne med framgångar på alla plan. Det kräver stort utrymme i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse för 2012. Jag har delat upp handbollsavsnittet i tre delar. Här det första.


HANDBOLL

2012 var IFK Kristianstads år.

En bit in i våromgångarna bytte IFK tränare. Ola Lindgren, den förre världsstjärnan och nuvarande förbundskaptenen, ersatte Kenneth Andersson och det tände intresset i Kristianstadsregionen i takt med segrarna.

Vid årsskiftet 2011/2012 låg Kristianstad sexa i Elitserien, den placeringen höll man. I slutspelet tände det till rejält. IFK slog ut Alingsås i tre raka i kvartsfinalen och efter stor dramatik i fem matcher Guif i semifinalen. De två hemmamatcherna mot Eskilstunalaget sågs av 4 834 och 4 948 personer.

Malmö Arena färgades finaldagen i orange. Kristianstads anhängare satte färg på arrangemanget. Tyvärr kunde laget inte stå emot Sävehof, som vann med 29--21.

Det var skånskt på ena halvan även damfinalen. Lugi tog sig till sin första SM-final, blev precis som säsongen före tvåa i Elitserien, eliminerade Skövde HK efter fyra matcher (två av vinsterna vanns efter förlängning) i kvartsfinalen och sen Skuru IK, även detta efter fyra jämna möten, i semifinalen.

Tyvärr var Lugi lika chanslöst i finalen som Kristianstad. Sävehofs segersiffror blev 27--14.

Herrfinalen sågs av 12 068 personer. 8 127 fanns på plats under dammatchen.

I grundserien för herrar förbättrade Ystads IF sin placering från 2010/2011 från tio till två. HK Malmö blev sjua, Lugi åtta och H 43 tolva.

YIF slog ut Lugi, 3--2 i matcher, i kvartsfinalen, för att sedan försvinna ut ur slutspelet mot Sävehof, 3--1 i matcher.

HK Malmö åkte ut mot Guif i tre raka matcher men skärrade Eskilstunalaget i två av kvartsfinalerna.

H 43 hade en strulig säsong. Under våren meddelade Lundaklubben att man av ekonomiska skäl frivilligt ämnade dra sig ur Elitserien. En kraftsamling av medlemmar och andra intressenter räddade ekonomin, men laget räckte inte till i sitt tredje kval i följd utan trillade ur Elitserien.

Lagets stjärna Zoran Roganovic vann för femte gången skytteligan och blev också Skånes kandidat till det riksomfattande Fair Play-priset. Han kom också med i All star team som högernia.

OV Helsingborg var ytterst nära att ersätta H 43 i högsta serien, blev tvåa i Allsvenskan efter att ha förlorat i sista omgången och därmed  passerades av Skånela IF, som tog den allsvenska platsen på målskillnad. Även inför sista omgången i kvalserien hade OV chans att ta steget upp men förlorade mot Hammarby och kom till slut femma, en placering efter H 43.

För övriga Skåneklubbar i Allsvenskan gick det tungt, Eslövs HF och Trelleborgs HBK försvann direkt, IFK Ýstad fick kvala. Det blev förlust mot Ricoh från Solna men Djurgården drog sig frivilligt ur Allsvenskan och den platsen fick det unga Ystadslaget.

Skåne fick inget nytt lag i Allsvenskan. IF Kristianstad (farmarlag till IFK) vann division 1 men reglerna tillåter inget avancemang till Allsvenskan för ett  farmarlag.

Di Vide, YIF:s farmarlag, segrade i division 2 före Åhus som dock missade i kvalet. Skurup begärde sig frivillgt ner i trean.

Lejonen (H 43:s farmarlag) och Ankaret (Bjärred) tog steget upp

Skåne har tappat den bredd som tidigare fanns på seniorsidan i triathlon. Nu glänser Lisa Nordén desto kraftigare. Här har du avsnittet om triathlon i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse.


TRIATHLON

2012 var Lisa Nordéns stora massmediala genombrottsår. Genomslagskraften i ett OS är vida överlägset ett i VM, där Lisa, tävlande för Kristianstads TK, nu i och med årets seger har två guld och även ett silver och ett brons.

Men det var det dramatiska Londonloppet, silver, slagen med nio 1000-delar, som gjorde henne till rikskändis och gav henne Svenska Dagbladets guldmedalj, Jerringpriset och priserna Årets kvinnliga idrottare och Årets prestation vid Idrottsgalan någon vecka in på 2013. Hon fick även Skånebragden, nu för andra gången.

Lisa Nordéns 2012 var före London-OS motigt med blygsamma placeringar i VM-touren och stora skadeproblem. I de fyra sista VM-loppen kom hon tvåa, två gånger etta (Stockholm och Yokohama) och fyra på Nya

Zeeland. Det räckte till VM-guld.

Lisa hann även vara med att vinna SM i sprint, hennes totalt femte SM-guld, varav ett är i duathlon.

Hon försvarade vinsten i Hy-Vee Triathlon i Des Moines med 150 000 dollar, en dryg miljon kronor i första pris.

De två tidigare toppklubbarna från Malmö/Lund-regionen Heleneholms IF och Triathlon Syd har tappat sina positioner i svensktoppen för seniorer. En annan Malmöklubb Simklubben Ran har tagit upp triathlon på sitt program och vann ett SM-brons i mixedstafett.

Vid SM på långdistans, Iron man, i Kalmar vann elitcyklisten Maria Rydlund, Kristianstads TK 35 till 39-årsklassen och blev fyra totalt, precis före Elin Nimark, Helsingborgsklubben IS Göta.

Lite kuriosa; när Lisa Nordén vann sprint-SM segrade hennes mor Kerstin, i ungdomsåren medeldistanslöpare i Heleneholms IF, i 50- 55 årsklassen tävlandes för Frostamultisport.

I den kommande generationen fortsätter Triahtlon Syds Johan Sarwe att utvecklas positivt. Han vann JSM på sprint och på den olympiska distansen och kom trea i duathlon. Johan var också med i Rans silverlag i JSM-stafetten.

På sprint-SM hade han den sjätte bästa tiden, på OS-distansen den åttonde, alla åldersgrupper inräknade.

Johan Sarwe var överlägsen totaletta i Svenska juniorcupen.

I Svenska cupens föreningstävling kom Triathlon Syd på femte plats.

Anders Ström, Heleneholms IF blev Årets ledare i Sverige.

Den skånska friidrotten mår inte bra. Toppen har försämrats och bredden har urholkats radikalt. Anrika MAI dominerar. Det framgår av avsnittet om friidrotten i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012.


FRIIDROTT

21 medaljer för seniorer, 107 för juniorer och ungdomar var det totala facit för de skånska friidrottsklubbarna vid 2012 års SM-tävlingar.

I sig imponerande siffror. Men man skall ha i åtanke att det tävlas i över 400 grenar i sex åldersklasser från seniorer till och med 15-åringar.

Det är siffror i paritet med de senaste årens.

Trenden är dock nedåtgående. Det ger årsstatistiken bevis för. Det är tunt, inte minst breddmässigt och det gäller från seniorer ner till 13-åringar.

Bristen på bredd visade sig i alla de ungdomstävlingar som ambitiösa föreningar arrangerade. Startfälten var små.

Skåne hade ingen representant vid den olympiska friidrotten. MAI:s kortahäcklöpare Philip Nossmy var tidsmässigt kvalificerad men fann inte nåd hos SOK. Han blev femma på Europamästerskapen i Helsingfors, den bästa skånska internationella prestationen 2012.

Petter Olson, MAI kom tia i tiokamp och IFK Helsingborgs Johan Wissman avancerade till semifinal på 400 meter häck.

Johan vann det öppna norska innemästerskapet på 200 meter. Han segrade också i Finnkampen på 400 meter.

Vid universitetsmästerskapet inne i USA i sjukamp kom Petter sjua med 5 868 poäng, det tredje bästa svenska resultatet genom tiderna.

I den nordiska innekampen var Pernilla Nilsson, IFK Trelleborg, Elin Backman, IFK Helsingborg och MAI:s Josefin Magnusson med i det segrande svenska lag som satte svenskt rekord på 4x200 meter.

Malmö AI:s stavhoppare Melker Svärd-Jacobsson skötte sig bra internationellt, blev sexa vid JVM, blev nordisk mästare för 19-åringar och kom trea i seniorernas Finnkamp med det nya svenska juniorrekordet 5.48

Nordiska mästare blev också Staffan Ek, Björnstorps IF (M 22, 1 500 meter), Benjamin Olsson, IFK Helsingborg (M 22, 4x100 m) och Sahra Lahti, Klippans FK (F 19, terräng, lag).

NM-silver till Elise Malmberg, Hässleholms AIS (F 17, sjukamp) och Lina Bengtson, Öresund FK (F 19, kula).

Malmö AI befäste sin ställning som distriktets främsta förening men tappade i konkurrenskraft gentemot övriga toppklubbar i Sverige. I tävlingen om det manliga SM-standaret kom IFK Helsingborg som åtta till och med före MAI som kom nia. 2011 blev MAI fyra, Helsingborg elva. Den nya föreningen Malmö-Vellinge baserade Öresund kom på fjortonde plats 2012.

På damsidan har MAI en positiv trend, 15, 8 och 5 under 2012.

Återigen hade Skåne bara fyra medaljklubbar vid seniorernas SM, MAI (3, 5, 4), Helsingborg (3,1,2). IFK Trelleborg (1,1,0) och Öresund (0, 0, 2).

Vid stafett SM fanns tre Skåneklubbar på plats, i J- och USM endast MAI.

I övriga SM-tävlingar fanns det betydligt fler föreningar repesenterade, tretton tog medalj, sjutton hade finalplaceringar.

MAI dominerade totalt med 27 guld, 19 silver och 8 brons. Näst bäst var Helsingborg med 13 medaljer, sedan följde Hais med tio och Öresund med nio. Det är skäl att notera att enskilda aktiva med tanke på att det finns mästerskap både inne och ute, kan ta hem fem, sex medaljer själv.

Sarha Lahti sprang exempelvis hem alla Klippans fem guldmedaljer.

MAI blev även svenska lagmästare för 17--åringar. I Kraftmätningen, som är en riksomfattande lagtävling för 15-åringar, kom MAI femma.

Götalandsmästerskapen för 13- och 14-åringar arrangerades i Malmö (inne) och Ängelholm (ute). Skåne blev bästa distrikt vid båda tillfällena men trots hemmaplan mönstrade man inte ett komplett lag och i vissa pojkgrenar var Skåne utan representation.

Motionsloppen/långloppen har delvis fått en renässans. Under en kort period i maj deltog 6 500 i Vårruset i Malmö, 3 100 i Springtime i Helsingborg,  över 5 000 i Lundaloppet (de två sistnämda loppen var samma dag) och över 6 000 på Blodomloppet i Malmö.

Malmömilen hade 3 754 deltagare och över 2 200 sprang Yddingeloppet, det största antalet på mången god dag.

Noterbart i övrigt:

Pallasspelen inomhus i Malmö med 2 400 starter var åter en av de största i Sverige.

Skånes enda större seniortävling, Poks minne, avgjordes i Hässleholm, ett samarrangemang mellan Hais och MAI.

Vittsjö fick nya allvädersbanor.


 

 

2012 var Rögle BK:s år i ett skånskt perspektiv. Seniorlaget tog sig tillbaka till Elitserien, 18-årslaget blev svenska mästare och 20-årslaget kom trea i JSM-slutspelet. Detta framgår av Skånes Idrottsförbunds årsberättelse för 2012.


ISHOCKEY

Säsongen 2011/2012 fick en dramatisk avslutning för de båda skånska elitlagen Malmö Redhawks och Rögle BK.

Hösten 2011 hade gett placering fem för Rögle och sju för MIF Redhawks i Allsvenskan. När den var avslutad hade de båda lagen behållit sina positioner. vilket innebar spel i den så kallade förkvalsserien.

Inget av lagen var i grundserien nära att ta en direktplats till kvalserien och riskerade till och med att hamna utanför plats sju, som ger spel i förkvalet. Redhawks klarade för övrigt sin förkvalsplats i sista matchens sista minut.

Förkvalet blev en jämn kamp mellan Skånelagen, i sista omgången passerade Rögle Malmölagetpå målskillnad och spelade för sjunde säsongen i följd i kvalserien. Det blev lyckat, i näst sista omgången var andraplatsen säkrad och efter två säsonger var Ängelholmslaget åter i Elitserien och gör 2012/2013 sin sjunde säsong på denna nivå.

Hösten var tuff för Rögle, som vid årsskiftet låg sist i tabellen.

I Allsvenskan var Redhawks sexa med ett stort avstånd upp till en plats som ger en plats direkt i kvalserien.

Derbyna i Malmö blev publikfester, 9 109 respektive 8 635 såg matcherna under våren. När Redhawks firade sitt 40 årsjubileum och bjöd på reducerat pris, 40 kronor, kom 11 457 personer till matchen mot Mora.

Björn Hellkvist från Rögle, som fick avbryta sin tränarkarriär på grund av sjukdom, utsågs till Årets ledare av Ishockeyjournalisterna.

I Allettan, som under våren är nivån under Allsvenskan, kom Kristianstads IK sjua, långt från play-off. Efter en bra genomförd höst 2012 i division 1 kommer Kristianstad under våren 2013 åter att spela i Allettan efter att ha blivit trea i höstserien.

I fortsättningsserien i division 1 blev Helsingborgs HC femma och IK Pantern sexa. Det innebar kval för Malmöklubben som man klarade.

Båda dessa föreningar kommer efter årsskiftet att återigen spela i fortsättningsserien efter höstens omgångar i den sydligaste division 1-gruppen.

Tyringe SoSS vann division 2, Limhamn Limeburners kom fyra men ingetdera av lagen klarade i kvallabyrinten att ta steget upp till ettan.

Ett skånskt tillskott blev det i tvåan. Lunds Giants vann kvalserien.

Rögle och Redhawks var de ledande klubbarna även på junior- och ungdomssidan i distriktet.

På olika vägar tog sig J 20- och U 18-lagen från båda föreningarna till SM-slutspelen.

I J 20 slog Rögle ut Malmö i kvartsfinalen och i U 18 redan i åttondelsfinalen.  Rögle fick som enda förening med båda sina äldsta lag till Final Four. 18-åringarna vann och 20-årslaget kom trea.

Ängelholmsklubbens 16-årslag avancerade också till SM:s slutspel men föll bort i första gruppspelet.

I J 20-slutspelet utsågs Rögles Hampus Lindholm till bäste back och var med i det svenska 18-årslag som spelade till sig ett silver i JVM tillsammans med klubbkamraten Tobias Törnkvist och André Burakovsky från Malmö.

Liksom i fjor blev det skånska Tv-pucklaget utslaget direkt i gruppspelet.

Anna Johansson från Redhawks var med i det svenska U 18-lag som vann Ungdoms-OS.

Damlaget i Malmöklubben föll under våren en placering och kom trea i division 1, nivå 2, spelåret 2011/2012. Redhawks hade inget damlag innevarande spelår, 2012/2013.

Lund och Rögle spelade i en division 2-grupp tillsammans med Karlskrona HC.

Ovido - Quiz & Flashcards