Skridskovarianten short-track är en smal sport i Sverige.I Malmö finns landets överlägset bästa förening, SK Skrinnaren, som år efter år vinner nästan allt inom Sverige. 2012 var inget undantag, vilket framgår av Skånes Idrottsförbunds årsberättelse.
SKRIDSKO.
Är den förre världsstjärna Martin Johansson detroniserad från den svenska short track-tronen?
I fjor vann han fyra SM-guld, bland annat den totala titeln. Det femte guldet, det på 500 meter, vanns av hans klubbkamrat i SK Skrinnaren från Malmö, junioren Alexander Dyk-Strömberg.
2012 var det just Alexander som blev SM-kung. Han försvarade guldet på den kortaste distansen, vann också 3 000 meter och mest meriterande även totalt.
En annan ung lovande åkare från Skrinnaren, Jacob Jansson, var snabbast på 1 000 meter. Altmeister Martin Johansson fick nöja sig med SM-titeln på 1 500 meter.
För första gången sedan 2008 fanns tillräckligt med deltagande damer för att få ett officiellt SM. Ranya Ezzi, Skrinnaren vann efter sin långvariga skadefrånvaro alla fem gulden. Även hennes klubbkamrat Maria Messing har varit borta länge efter skada. Hon gjorde come back vid SM, som avgjordes i Kirsebergs ishall i Malmö.
Skrinnaren dominerade SM som vanligt även i junior- och ungdomsklasserna. Jacob Jansson blev bäste junior.
Jacob är också duktig på lång bana. I de nordiska mästerskapen för 14-åringar blev han bäste svensk på några distanser. På 1 500 meter blev han bara slagen av norrmän.
I USM (12-16 år) åkte Malmögrabbar till sig fem medaljer.
Var tränade då ungdomarna för lång bana? Jo, under några kalla dagar fixade man en bana på Fjällfotasjön.
Nu är tiden kommen för kanot i genomgången av idrottsåret i Skånes Idrottsförbunds årsberättelse för 2012. Det är en liten idrott med fyra klubbar med kontinuerlig tävlingsverksamhet.
Skåne hade inget större år på seniorsidan. I kanot finns dock en lovande återväxt, visat vid SM i ungdomsklasserna. En medalj i en K 4:a sitter väl så högt som en i stafett i friidrott. Starfälten är ungefär lika stora.
KANOT
Återigen uteblev medaljerna till de skånska kanotisterna vid SM i racing. Det bästa var tre undanskymda finalplatser för Malmö KK:s damer.
Skåne hade inte en enda deltagare i 21-årsklasserna.
Distriktets klubbar har under många är haft bra ungdomsverksamhet men haft problem att få talangerna att ta det sista svåra steget till att bli konkurrensdugliga på seniornivå.
En ny generation är på gång, bättre än de två senaste säsongerna. I SM för 18-, 16- och 14-åringar paddlade ungdomarna hem totalt 31 medaljer (14 guld, 7 silver, 10 brons) att jämföra med 10 under 2010 och 17 året efter. 32 ytterligare finalplatser understryker bredden.
Lödde KK var framgångsrikast med 19 medaljer. Malmö KK, som haft en svacka i sin ungdomsverksamhet, har en lovande kull, främst 14-åringar, på gång. Sex medaljer och dessutom inte färre än 17 finalplatser ytterligare visar att det finns en grund i den forna storklubben.
En av landets främsta talanger är Martin Nathell från Ängelholms Kanot- och Roddklubb. Han var delaktig i klubbens alla tre guld och de två bronsen i 18-årsklassen.
Martin deltog även i internationella tävlingar, var bland annat med i en World Cup-tävling för juniorer i maraton, där han och Emil Svensson från Bråvikens KK kom på andra plats.
I de nordiska mästerskapen i racing för ungdomar blev det tre medaljer i besättning till Löddekanotister, silver till Johan Olander och Cajsa Zeidler och brons till Johanna Johansson.
I Svenska ungdomscupen blev Lödde trea i föreningstävlingen och kom på 14:e plats i juniorcupen.
Precis som 2011 blev det dock en skånsk SM-medalj för seniorer även 2012. Det var Malmö KK-bröderna Björn och Magnus Ljungberg som kom på bronsplats i maraton, 2011 blev det silver. Björn blev fyra i K 1.
På ungdomssidan blev det fem medaljer på maraton, en vardera till Ängelholm och Lödde och tre till MKK.
Boule är inte de stora rubrikernas sport. Startfälten vid SM är dock mycket stora. Skåne är ett av de ledande distrikten. Så har det varit i många år. 2012 var inget undantag. Det framgår av Skånes Idrottsförbunds årsberättelse.
BOULE
Jessica Johansson från Malmöklubben Coccinelle PC fick pris som Sveriges bästa spelare 2012.
När Sveriges damer kom trea i Europamästerskapen i trippel var Jessica den stabilaste spelaren. Vid samma tävling kom hon till kvartsfinal i skytte.
I SM var Jessica med i Coccinelles segrande lag i den öppna mixedtrippeln och var i final i såväl singel som i den öppna dubbeln.
I SM visade Skåne på seniorsidan att man är landets bästa distrikt med sex guldmedaljer och med Coccinelle som bästa förening med två guld, lika många silver och ett brons. Två SM-titlar spelade även Kävlinge BS och BK Kärnan från Helsingborg hem.
Medaljer även till Åstorps Björnboulare (ett silver) och Malmöklubben La Boule D´Or (ett brons).
De främsta i den skånska medaljligan var: Rickard Nilsson, Coccinelle två guld, ett brons, Malin Rosquist, Kävlinge två guld, Jessica Johansson ett guld, två siver och Joachim Andersson, Coccinelle ett guld och ett silver. Den sjätte skånska vinsten var Kärnans Jonas Jacobsen i singel.
När Rickard Nilsson vann guldet i skytte satte han nytt svenskt rekord. Det var för övrigt hans fjärde raka SM-guld i denna disciplin.
I fjor blev Coccinelle tvåa i grundserien för att sedan vinna nymodigheten slutspelet och därmed bli svenska lagmästare. 2012 var det tvärtom. Malmöklubben vann grundserien för att sen i slutspelet få nöja sig med en tredjeplats.
Kärnan etablerade sig under 2012 som en toppklubb. I föreningstävlingen vid SM kom Kärnan trea, blev som nykomling trea i Elitserien och fyra i slutspelet.
Både Kärnan och Coccinelle var i semifinal i Svenska cupen för herrar. Där föll Coccinelle bort precis som 2011, medan helsingborgarna avancerade till finalen utan att där nå ända fram.
På damsidan i cupen dominerade Skåne. Coccinelle försvarade vinsten från 2001. På platserna efter kom Trelleborgsklubben BC Phoenix och Kärnan.
I seriespelet i division 1 kom Åstorp och La Boule D´Or etta och tvåa men båda missade i kvalet. De får skånskt sällskap i division i 2013 av Kävlinge som tog steget upp från division 2.
Den forna elitklubben Nobel Petanque (Malmö) drog sig 2011 frivilligt ur Elitserien. 2012 gjorde man samma sak i division 1. Orsaken var spelarbrist.
Coccinelle vann Elitserien för juniorer. Klubbens Daniel Eriksson fick priset som landets främste junior.
Vid SM var det tunna startfält i klasserna för juniorer, kadetter och miniorer. Det var många kombinerade lag från olika klubbar. “Rena” Cocinelle-lag tog ett guld, fyra silver och fem brons.
SWIO, den stora internationella inomhusturneringen i Nordvästskåne, blev av ekonomiska
Var på basket i går.
Två matcher, två derbyn.
Välfyllt på läktaren i Heleneholms sporthall under båda matcherna, först Malbas--Lobas för damer, sen Malbas--Eos för herrar. Totalt kanske upp mot 500 åskådare. Några gick efter damernas möte, andra kom först till toppmatchen i Herrettan.
Malbas hade bjudit in några av sina ungdomslag. I pausen mellan derbyna hade man aktiviteter i den lilla hallen för barnen. Klubben ville göra något extra av och kring matcherna. Givetvis positivt, och lyckat.
Stämningen var hög, speciellt när herrmatchen stod och vägde. Så är det förstås när det är derbyn, oavsett idrott.
Jag besöker ofta Baltiska hallen vid HK Malmös matcher. Det slog mig hur pass ung den genomsnittlige åskådaren var i går -- jag räknar bort de inbjudna ungdomslagen. I Baltiskan har jag många pensionärskolleger. I går var det inte många i min ålder.
Handbollen i Malmö har svårt att locka en ny generation till den vanliga serielunken. Basketen drar förvisso betydligt mindre åskådare till sina “ickederby-matcher” men publiken är yngre och det är givetvis positivt för framtiden.
Matcherna då?
Jag har sett för lite dammatcher för att bedöma kvaliteten. Men det tempo och den aggressivtet tillsammans med finessrika kombinationer som Malbas visade upp i den tredje perioden måste ha tillfredsställt den mest kräsne åskådaren.
Herrmatchens behållning var delvis spänningen. Den avgjordes först i slutfasen. Malbas spelade väl så bra, men i skyttet, både på straffar och från tre poäng, var Eos betydligt säkrare. På det vann Lundalaget.
Men ok, det var en trevlig kväll. Malbas bjöd in till fest. Och det blev det.
Resultaten:
Malbas--Lobas 68--54
Malbas--Eos 73--81
Brottning har i alltid varit en idrott med en bred förankring i Skåne. Så är det fortfarande. På seniorsidan för herrar har intresset dock minskat. Det framgår av Skånes Idrottsförbunds årsberättelse 2012, som också visar att dambrottningen i distriktet är mycket stark.
BROTTNING
Ett VM-guld för seniorer, tre medaljer vid JEM för flickor, sex guld, åtta silver och sex brons för seniorerna vid SM, åtta förstaplatser, tre andra och fem tredje vid JSM plus sex guld, nio silver och fem brons i ungdomsklasserna vid SM.
Lägg därtill Malmöklubben IK Spartas seger på hemmaplan i Baltiska hallen i Fyrstads.
Det är Skåne som dominerar brottningen i Sverige.
Men likväl tappar sporten mark på seniorplanet för herrar. Grunden i skånsk brottning har varit seriebrottningen. Säsongen 2012/2013 deltog endast 13 lag, förra året var det 15. För att visa på tendensen: 2008 var antalet 22. Vi pratar då inte 1950-talet med över 50 klubbar.
I Fyrstads deltog åtta Skånska klubbar av totalt 18, där finalreserven BK Ore från Vinslöv för övrigt kom trea.
Åter till det positiva!
2011 var Ida-Therese Nerell från Hästveda BK årets brottare i Skåne. 2012 var det en annan tjej. Jenny Fransson, Klippans BK, som några år varit uppe och nosat på världstoppen, VM-femma 2010 bland annat, blev nämligen världsmästarinna 2012. Lite tidigare under året hade Jenny blivit femma vid EM.
Hon vann ett OS-kval i Sofia, Bulgarien men i London blev hon oplacerad efter en vinst och två förluster.
Jenny var enda skånskan i OS-brottningen. Ida-Therese Nerell sidsteppades för Gällivares Sofia Mattsson och det väckte en infekterad debatt. Ida-Therese visade under året hög internationell klass, vann en GP-tävling i Sofia och kom på andra plats i Klippan Lady Open, den årliga stora internationella turneringen i Skåne.
Förutom Jenny och Ida-Therese kom Fredrika Pettersson, Josefine Fredriksen och Vikoria Jeppsson, alla tre från Klippan, på medaljplats vid någon internationell seniortävling.
Josefine Fredriksen blev Europamästarinna för juniorer och i UEM kom Eslövs AI:s Ida Nilsson tvåa och Moa Nygren Helsingborgs Wrestling Team trea.
Josefine Fredriksen och Fredrika Pettersson ingår i SOK:s topp- talangprojekt.
I SM för damer blev Klippan bästa förening med tre guld och ett silver. EAI ett guld, silver till Helsingborg WT, kommunkollegan HBK Bergania och Lundaklubben IK Dana samt ett brons till Sösdala BK var övriga medaljklubbar.
Helsingborgs Wrestling Team har de senaste åren dominerat J- och USM. 2012 blev inget undantag, Vid dessa båda mästerskap kammade klubben hem totalt sex guld, tre silver och två brons.
Damerna har en bra klubbredd i Skåne. Ytterligare sju föreningar hade medaljörer i dessa åldersklasser. Det skånska medaljfacit var nio, sju, fyra.
Helsingborg vann för sjätte gången Fyrstads för flickor med Eslöv som fyra.
EM-femman från 2011, Spartas Robert Rosengren, hade ett oturligt år. Han var skadad vid EM och förberedelserna inför OS stördes. Där försvann han i kvartsfinalen efter två förluster.
Robert fick delvis trösta sig med Mikael Ljungbergs stipendium.
Vid SM för seniorer blev Eslöv tvåa i föreningstävlingen med två silver och ett brons. Det skånska totalfacit i medaljligan var två, fyra, fem, fördelade på åtta klubbar, Eslöv, Svedala BK, Bjuvs BK, Marsvinsholms IF, Ore, Bergania och Trelleborgs BK Starke.
Fem guld, sex silver och fem brons var det totala facit vid J- och USM med tio medaljklubbar.
Det är ungefär samma antal som under senare år.
I Fyrstads för pojkar kom Tyringe AoBK tvåa, Björnekulla BK (Åstorp) fyra.
Endast en skåning ställde upp i fristils-SM, Javad Magsoudi, Klippan som kom trea bland seniorerna.
Lite positiv kuriosa; i föreningstävlingen vid JSM, sammanräknat flickor och pojkar, var Helsingborgs Wrestling Team etta, Bergania tvåa. Alltså dubbelt Helsingborg.
Vid de nordiska mästerskapen blev det i de olika åldersklasserna elva skånska medaljer, av dem var en ett seniorguld, Sebastian Lönnborn från Eslöv.
Svenske mästaren Fredrik Schön från Svedala vann en GP-tävling i Tyskland. Han tävlade senare under säsongen för Sparta och var med i det vinnande Fyrstadslaget.
Sparta vann Skåneserien för tredje gången i följd och ledde vid årsskiftet 2012/2013 med idel vinster.
Det tråkiga till slut. Mathias Günther från Sparta kom trea vid Europamästerskapen men blev senare fråntagen bronsmedaljen på grund av dopning.