manssonsport

 Det har varit mycket fotboll från Allsvenskan de tre senaste dagarna.

Spännande.

Och vad skön att Malmö FF:s seger förra söndagen mot IFK Göteborg inte var något guldryck. Man kunde lätt tro det efter alla rubriker och inlägg i krönikor och blogginlägg. Vem försöker man lura?

Man behöver inte vara efterklok för att påstå att en serie inte avgörs med nio omgångar kvar.

Redan i kväll spekuleras det i att formstarka Öster kommer att ta poäng från MFF:s toppkonkurrenter. Det tror jag att Växjölaget har kapacitet till. Precis som jag är övertygad om att MFF kommer att tappa fler poäng.

Och kan MFF-målvakten Johan Dahlin fixa en seger mot AIK så kan givetvis Östers Joakim Wulff rädda en poäng mot MFF.

Spekulationer tillhör fotbollen. Det intresserar.

Och tack och lov finns det åtta omgångar till att spekulera om.

Det blir en spännande höst framför tv:n och på Swedbank stadion.

Så vill väl alla ha det! ?

Men det verkar inte så efter dagens 1—1 i Växjö.

 Visst serieledning i de båda fotbollsallsvenskorna.

Men...

Fotbollsstaden Malmö är en myt. Under de två stora, LdB och MFF, är det tomt. Heder förstås åt LB07:s damer, som fightas för att hålla sig kvar i Elitettan.

På herrsidan ser det inte lika bra ut. Det är snarare helmörkt. Tillbringade lördagseftermiddagen på Malmö ip för att se mötet mellan stans trea och fyra (LB07 är tvåa) Prespa Birlik och FC Rosengård, 0--0. Det var dåligt, tempofattigt, förbluffande dålig teknik hos spelarna, få genomtänkta kombinationer och otaliga missade målchanser. Jag har sett några andra division 2-matcher den här säsongen och, tyvärr, de andra har inte haft högre kvalitet.

Den södra gruppen är jämn. Inför den här den sextonde omgången skiljer endast tio poäng mellan ettan och elvan, det vill säga kvalplatsen.

Jämnheten beror på att inget av lagen är bra, kommenterade en tränare med en väldigt lång erfarenhet från denna nivå. Han menade att det lag som avancerar till Söderettan inte kommer att skrapa ihop många poäng och dessutom få ekonomiska problem i denna dyra serie.

Det är i dessa regioner Malmös trea, fyra och femma (Kvarnby) finns. Utan att säga något negativt om trions verksamhet säger detta mycket om den dåliga standarden på fotbollen i Malmö.

Visst fanns det duktiga spelare på plan. Prespas Valentino Lai har kapacitet för högre nivåer. Bäst på plan var Rosengårds målvakt Blerim Gudjufi, han räddade den viktiga poängen. Två unga spelare i Rosengård visade också kvalitet, Kwame ”Conte” Bonsu och Emanuel Ayaah Okine.

Mest imponerande var dock det sponsorstöd Prespa kunde visa upp i sitt program, sex matchvärdar, 26 samarbetsparnters och 48 matchbollssponsorer.

Inte illa av en förening i division 2.


 Grattis Elfsborg till platsen i gruppspelet i Europa League!

Det var bra för svensk fotboll, bra att vi, delvis i alla fall, kan mäta oss med högre rankade Danmark.

Elfsborg har i krönikor och på diverse bloggar hånats för att klubben med sitt starka spelarmaterial inte varje säsong vinner Allsvenskan. Jag tror att man i Borås är stolta över att Elfsborg den senaste tioårsperioden är landets framgångsrikaste klubb, med två SM-guld som topp.

Elfsborg har inte hybrisinställningen att det bara är guld som räknas. Ödmjukhet kan väl vara bra även i en krass elitidrott?

Kritiken mot Jörgen Lennartsson, tränaren, har varit tuff eftersom Elfsborg sladdar i den allsvenska toppstriden. Jag tycker att han och klubbledningen har varit konsekventa. Elfsborg har landets bredaste trupp, skapad för att kunna konkurrera på två plan, den internationella och inhemska. Lennatsson har matchat truppen klokt, gått runt på många spelare för att inte slita ut materialet om det skulle bli många matcher i ett europeiskt slutspel samtidigt som Allsvenskan går in i sitt slutskede.

Nu står Elfsborg där, väl förberett.

Räkna inte bort laget i den allsvenska slutstriden! Jag har sällan sett ett lag haft så många målramsträffar i psykologiska lägen som Elfsborg haft i år. Det heter att marginalerna jämnar ut sig under en säsong. Blir det så för Boråslaget kommer det att innebära en bra poängskörd och ett närmande till toppkvartetten.

***

I dag är jag irriterad på en av mina morgontidningar, den stora, vars resultatredovisning är minst sagt usel. Det saknas åtskilliga intressanta siffror på det minimala utrymmet.

Jag har ställt frågan tidigare: Är de trav- och galoppintresserade så mycket mer värda än de som har ett mera allmänt idrottsintresse?

Tydligen!

Jag har en morgontidning för att snabbt få information. Jag skall inte behöva gå via olika hemsidor för att få veta hur matchen Gais-ÖIS slutade, eller en utförligare resultatlista från Welt klasse, osv ...

Och än en gång en annan käpphäst: Varför ge spaltutrymme för alla dessa tv-program med enbart repriser?

Malmö FF:s av ekonomiska skäl nödvändiga försäljningen av Tokelo Rantie visar på svensk fotbolls problem att hävda sig på den internationella klubbscenen.

Och på MFF:s svårigheter att ekonomiskt få plus i sin stora kostym.

När en engelsk ”småklubb”, förvisso med mycket rubel i kassan, kan betala så mycket för en spektakulär, men ineffektiv, spelare förstår man att det inte är lätt att konkurrera på denna marknad.

MFF är en stor organisation. Att den är kostsam har inte minst vd:n Per Nilsson påpekat ett flertal gånger. Han har väl också skurit en del i den.

Det är svårt att via de allsvenska föreningarnas hemsidor få en klar bild hur många personer som är anställda på kanslierna och kring lagen. Klubbarnas organisation skiljer sig mycket. MFF har dock förmodligen flest personer på sina avlöningslista.

Att äga och sköta Swedbank stadion kostar också en del.

Det är lätt att förstå att försäljningen av Rantie var en nödvändighet.

Den gav en viss ekonomisk trygghet. För en kort tid i alla fall.

***

Sportsligt inverkar givetvis Ranties flykt mycket. Han kräver en noggrann bevakning. Jag har svårt att se en fullvärdig ersättare.

Men lika lite som att med säkerhet mena att Ranégies och Durmaz sommarflytt 2012 betydde att MFF sålde guldet då, lika lite vill jag påstå att förlusten av Rantie betyder ett adjö till ett guld 2013.

Möjligheten till en allsvensk seger är självfallet fortfarande stor.

Och givetvis var det inget ”guldryck” MFF gjorde senast efter 3—1 mot IFK Göteborg. Trots att de flesta tidningarna i braskande rubriker fastslog detta.

Om nu inte alla vet, så återstår nio omgångar, 27 poäng att spela om.

***

I kväll hoppas jag att alla fotbollsvänner håller på Elfsborg mot Nordsjälland. Ett avancemang till Europa League kan ge bättre rankning för Sverige i kommande turneringar. Till gagn även för Malmö FF.

Så dags att för en kväll lägga bort all trångsynt klubbfanatism.


 DN-galan i friidrott i förra veckan blev ingen succé, varken publik- eller stämningsmässigt.

Det var alla överens om. För att vara säker på att informationen i en sydsvensk tidning var korrekt (det är inte alltid så, när det gäller bevakningen av svenska galor, arrangerade eller planerade) kollade jag även i några andra tidningar. Det var ingen bra tävling.

Men det var väl väntat. En gala bara några dagar efter ett stort internationellt mästerskap blir oftast avslagen. Även en minde Diamond league, som den i Stockholm.

Det är i huvudstaden det stora, genuina intresset för friidrott finns. DN-galan har år efter år skapat ett konstant intresse. Det är en institution. Men för att fylla Stockholms stadion behövs åskådare även från övriga landet.

Under de år jag följde DN-galan i olika funktioner frapperades jag över hur många jag kände i publiken. Det var förstås på den tiden tävlingen arrangerades under semestertider. Friidrottssverige planerade sin semester så att man kunde lägga en och annan dag i Stockholm i samband med DN-galan.

Då var det fullt i Olympiaborgen.

***

Detta är några tankar som dykt upp efter DN-galan och inför den eventuella Bolt-galan i Malmö i augusti 2014.

Den skall avgöras två dagar efter EM-avslutningen med allt vad detta innebär. I EM deltager förstås inte övriga världens storstjärnor, som förmodligen då laddar om för en nystart på de avslutande stora DI-tävlingarna.

Hur är formen? Men ok, har man tron att Bolt ensam skall fylla ett renoverat Malmö stadion så är det bara att gratulera.

Jag tvivlar på att över 20 000 personer vill lägga några 100 kronor på att få se Bolt uppvisningsspringa i tio eller nitton sekunder.

Det behövs en större inramning.

***

Om – jag skriver om – det blir nya Stadionbanor menar jag, som skattebetalare, att Malmös friidrottsklubbar måste garantera att man varje år arrangerar upp mot fem arenatävlingar av varierande dignitet.

Jag tvivlar på att man klarar det. En glesnande ålderstigen funktionärsstab skall dessutom arrangera minst tre tävlingar i Atleticum och ett tiotal långlopp.

Åren utan tävlingar har satt -- och sätter -- sina djupa spår.

Det är inte ekonomiskt försvarbart att rusta upp Stadion för miljontals kronor för att få en internationell anläggning för ett enda tillfälle.

Malmö är inte längre någon större friidrottsstad, inte på någon front.

Kan Bolt väcka liv i Malmö?


Ovido - Quiz & Flashcards