Slutspels- och kvaltider i handboll.
Samtidigt som Allsvenskan i fotboll sparkas i gång i samma veva.
Det är mycket att hålla reda på. Fotbollsfunderingarna får vänta.
I herrarnas SM i handboll blir det som 2009, Alingsås HK vinner. Men brasklappen finns förstås i bakfickan. Jesper Konradsson och Pontus Johansson måste bli kuranta. Utan dessa spelare vann västgötarna borta mot Ystads IF senast. Det var starkt. Med Jesper och Pontus stiger kapaciteten med många procent.
Så se upp IFK Kristianstad! Trots hemmaplansfavören är risken stor att laget försvinner i kvartsfinalen. IFK har inte varit stabilt på sistone. Lars Möller Madsen gör inte den här säsongen de enkla avgörande målen, när spelet kärvar.
Seriesegrande Lugi klarar sin semifinalplats genom vinst över Hammarby. Lugi vann Elitserien tack vare att man var säkert mot lagen i bottenregionen, en förlust mot HK Malmö och ett kryss mot Aranäs var enda plumparna. Konkurrenterna hade fler. Men givetvis visade laget styrka även mot topplagen. Anders Hallberg måste vara frisk, de övriga niometersspelarna måste under längre perioder upp i den klass de då och då visat. Det blir tufft för Lugi i semifinalen.
Ystads IF då? Sett över hela säsongen en besvikelse. YIF borde haft hemmaplansfavör i i alla fall kvartsfinalen. Truppen är dock så stark och rutinerad att det faktiskt kan bära långt. YIF har matchat sina B-uppställningsspelare flitigt med bra utdelning. Detta kan bli utslagsgivande när matcherna nu kommer tätt.
På damsidan blir ett Skånelag i final mot Sävehof. Lugi eliminerar Eslöv, H 65 slår ut Skövde sen blir det ett ovisst derby i semifinalen. Någon av dessa matcher vill jag se.
Sävehof har då först programenligt vunnit över H 43/Lundagård.
Herrkvalet till Elitserien kan bli tufft för HK Malmö, som dock med tanke på sin placering bör klara av att bli bland de tre främsta i sexlagsserien. Den försämrades förstås kvalitetsmässigt avsevärt i och med att Aranäs försvann och ersattes av Irsta.
Det som oroar är HK:s resultatsvaga avslutning av grundserien. Och hur påverkas laget av att tränaren försvinner och fyra av spelarna i förstauppställningen?
Av lagen från Allsvenskan har jag sett Önnered och OV. Önnered är bra med en blivande sevärd storspelare i Andreas Berg. OV har några spelare med hög kapacitet, men när jag såg Helsingborgslaget imponerade inte målvakterna. Jo, förstås när OV vände ett fyramålsunderläge till oavgjort mot H 43 och därmed säkrade sin plats i kvalet. Då var Michael Andersson magnifik.
Men nog skall HK fixa detta. Jag vill gärna se elithandboll 500 meter från bostaden även nästa säsong.
Här del 3 i min rapsodiska genomgång av skånsk idrott från 1985 tills nu.
FOTBOLL
Fotboll har under hela perioden varit den största och dominerande idrotten med Malmö FF och Helsingborgs IF som storheter på herrsidan även om de båda inte spelat i Allsvenskan under alla de 28 åren. I högsta serien har de under några säsonger haft sällskap av Trelleborgs FF och Landskrona Bois.
Storstjärnor som Henke Larsson och Zlatan Ibrahimovic har under korta perioder förgyllt den skånska fotbollen.
På damsidan har MFF/LdB FC Malmö ständigt varit en glädjekälla. Kristianstads DFF har blivit ett etablerat elitlag. Stattena har spelat på högsta nivån. Vittsjö har visat att de mindre orterna kan slå sig fram till svensktoppen.
Fotbollen har breddmässigt i stor genom alla åldersgrupper tappat både i både antal lag, klubbar och spelare. I Sydostskåne är tappet speciellt synbart.
Negativt är också att Malmö under den här perioden inte haft ett stabilt lag under MFF och LdB.
FRIIDROTT
Friidrottens utveckling kan man utläsa genom att studera årsstatistiken. Den är obarmhärtig och avslöjande. Skånsk friidrott har tappat mark rakt genom alla ålderklasserna.
Malmö AI håller sin position som en av de ledande föreningarna i Sverige. IFK Helsingborg har haft en stabil verksamhet. Heleneholms IF, länge en av de främsta klubbarna i landet, har nu en minimal aktivitet i friidrott.
Sven Nylander, Linus Thörnblad och Johan Wissman har haft utmärkta insatser i internationella mästerskap.
FÄKTNING
En lång skånsk storhetsperiod försvann 1988, när Kerstin Palm efter OS trappade ner sin elitsatsning. Sedan dess har olika skånska fäktare gjort sporadiska uppmärksammade insatser i ett nationellt perspektiv.
GOLF
Genom åren har många skånska golfare hävdat sig bra i de internationella mästerskapen för amatörer och också nått framskjutna placeringar i de professionella tourerna. Det gäller både herrar och damer.
De skånska klubbarna har dominerat lag-SM, det gäller också för båda könen.
Under de senaste åren har golfen haft rekryteringsproblem.
GYMNASTIK
Truppgymnastiken har blivit stor i Skåne, främst på damsidan. Trupper har även hävdat sig bra i EM, Ling har blivit Europamästare, Motus Salto har medaljer i EM.
I hopprep dominera Kämpinge i Sverige och deras aktiva har även internationella meriter.
I artistisk gymnastik har Motus Salto haft en bra ungdomsverksamhet, främst för grabbar, som då och då gjort intrång i den svenska seniortoppen.
Även i rytmisk gymnastik finns föreningar med duktiga damer/flickor.
Förvisso återstår examen, det vill säga slutspel och kval.
Men redan innan dess kan man konstatera att skånsk handboll aldrig varit starkare än nu. Fyra klubbar är klara för SM-slutspel på damsidan, tre på herrsidan. H 43 är klart för herrarnas Elitserie. HK Malmö kan kvala sig kvar på denna nivå. OV, Helsingborg kan också nå dit via samma kvalserie. Vill det sig väl kan Skåne ha tio Elitserielag säsongen 2013/2014.
Smaka på det!
På herrsidan är IFK Ystad klart för fortsatt spel i Allsvenskan, H 65 från Höör kan nå dit kvalvägen. Åhus vann division 2 och fyller på en sedan tidigare bra numerär i ettan.
OV:s damer tvingas till kval för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Kristianstads HK vann division 1 och får två chanser att avancera. Missar laget den första mot Lidköping får man en ny och då tyvärr i ett avgörande mot OV.
Dalhem vann tvåan och för en lite tilltufsad Malmöhandboll vore ett lyckat kval en injektion.
Av allt detta kan man konstatera att den skånska bredden på toppen är ypperlig.
***
I junior- och ungdoms-SM har man spelat klart de fyra stegen före finalerna. Elva Skånelag finns kvar i de sex klasserna. Men det är siffrorna bakom som visar på den skånska styrkan.
27 klubbar – det är ett antal som imponerar – hade tillsammans 93 startande lag, också en siffra som inger respekt.
Av dessa var 51 flicklag, 42 pojklag.
I vilken annan lagbollsport finns det fler flick- än pojklag?
Ingen! (?)
***
En ypperlig topp och en strålande bred ungdomsrekrytering över könsgränserna ger fog för rubriken:
Skånsk handboll starkare än någonsin.
Här del 2 av genomgången av de skånska idrotterna under de senaste 30 åren.
BOXNING
Någon nya Roberto Welin eller Armand Kranjc har inte dykt upp. Det finns en känsla av att de talanger som dyker upp numera har en kort karriär med få matcher och inte blir några profiler. Detta gäller herrsidan.
På damsidan har, sedan den tagit fart, haft åtskilliga stjärnor med titlar både i VM och EM, låt vara att det i en deltagarmässigt klen konkurrens många gånger varit en enkel väg till medalj.
Boxningsträning utan matcher har blivit en populär motionsidrott.
BROTTNING
Skåne håller sin ställning som det ledande distriktet i Sverige i alla åldersklasser trots att antalet aktiva, speciellt på seniorsidan, och klubbar minskat radikalt. Med jämna mellanrum får Skåne fram aktiva av internationell bra klass.
Dambrottningen har fortsatt att numerärt bli större och även bland damerna är Skåne det största och bästa distriktet. Också hos damerna finns det brottare med internationell ljuskraft.
BUDO OCH KAMPSPORT
Det är det specialidrottförbund som tillsammans med innebandyn ökat mest under de här 30 åren. I de olika grenarna har aktiva, både herrar och damer, från Skåne varit framgångsrika såväl nationellt som internationellt. Men precis som inom boxningen är det i många fall kort väg till medaljpallen.
BÅGSKYTTE
En idrott i massmedial skugga där de skånska klubbarna ständigt har aktiva i Sverigetoppen och ofta också har skyttar med i de internationella mästerskapen med bra placeringar.
CYKEL
Skånsk cykelsport har på sistone saknat den stora stjärnan. En tendens har varit att många av de främsta tävlat för klubbar från andra distrikt och även i utländska team. Sporten har sina ”trogna” fästen och det arrangeras alla år många tävlingar.
I BMX har Malmö BMX Racing de senaste åren tappat sin plats som etta i Sverige.
DÖVIDROTT
IK Scanias bowlingdamer har under alla år varit i topp i landet med inbrytningar och medaljer i internationella mästerskap.
FLYGSPORT
Segelflyg och fallskärmshoppning ger ofta SM-medaljer, i segelflyg har det också blivit medaljer i VM.
28 års arbete med Skånes idrottsförbunds årsberättelse har gett kunskap. För några dagar skrev jag en generell sammanfattning.
Hur har då utvecklingen sett ut i de enskilda idrotterna i Skåne från mitten av 1980-talet till 2012?
Här en kort sammanfattning, del 1.
AMERIKANSK FOTBOLL
Kontinuitet har inte varit ett ledord för de skånska föreningarna. C 4 Kristianstad och Limhamn Griffins (i olika namn) har blivit svenska mästare, fyra andra klubbar har spelat i högsta nivån. Det har funnits år utan skånsk representation i den högsta serien. I år kommer Predators från Kristianstad bli den sjunde elitklubben.
BADMINTON
Har alltid varit en av de framgångsrikaste skånska idrotterna med uppmärksammade insatser både nationellt och internationellt. På senare år har de internationella framgångarna blivit färre. Aura och Malmö BK är två av Sveriges bästa klubbar med en hygglig återväxt. De är dock ensamma som elitklubbar. Skånsk badminton har för närvarande problem med rekryteringen i åldersklasserna under 15.
BANGOLF
En massmedialt undanskymd idrott, där olika klubbar under åren tillhört de främsta i Sverige och haft spelare med medaljplaceringar, främst i lag, på de internationella mästerskapen. Bangolf är ingen stor ungdomsidrott tävlingsmässigt. I denna konkurrens är Skåne ett av de bättre distrikten.
BASKET
Olika klubbkonstellationer har försökt skapa elitlag. Det har funnits säsonger med lovande resultat men något stabilt har inte uppnåtts. Avsaknaden av bra elitlag har gjort att många talanger från en bra ungdomsverksamhet sökt sig norröver för att få spela på elitnivå. Skåne har bra klubbredd på serienivån under eliten.
BILJARD
Skåne, med Torbjörn Blomdahl, främst, och Michael Nilsson, har under hela perioden varit dominerande i Sverige i varianten trevallarscarambole. De har blivit världsmästare i lag sex gånger.
BILSPORT
Svårt att på några korta rader sammanfatta utvecklingen. I de olika grenarna har de under alla åren funnits skånska förare i svensktoppen med inslag av bra prestationer i de många internationella tävlingarna av cup- eller mästerskapskarraktär.
BORDTENNIS
1980-talets individuella insatser av världsstjärnorna i Malmö FF har naturligtvis inte kunnat fortsätta. I seriesammanhang har Eslövs AI på herrsidan övertagit MFF:s hegemoni. Både på herr- och damsidan visar skånsk bordtennis i seriespelet upp en bra klubbredd. Skåne har ständigt spelare på topplaceringar i SM för seniorer, juniorer och ungdomar. Antalet föreningar har i längre tidsperspektiv minskat.
BOULE
En av de idrotter som expanderat mest under de senaste 30 åren både som sällskaps- och tävlingssport. Skåne var snabbt med på tåget och har sedan början av 1980-talet varit ett av de ledande distrikten i Sverige med många elitspelare, och lag, från klubbar spridda runt om i Skåne.
BOWLING
En pålitlig leverantör av internationella medaljer från VM och EM. Det finns knappast något år utan att någon skånsk spelare varit medaljör i dessa sammanhang och likadant har det sett ut i SM. Skåne har även på det nationella planet, främst på damsidan, dominerat elitserierna. Antalet klubbar har dock minskat.