manssonsport

Handboll och friidrott i skilda världar

Av Magnus Månsson - 2015-09-14 16:17

I ett par inlägg har jag granskat tillståndet i den skånska friidrotten.

För den som har haft just friidrott som huvudidrott känns det lite vemodigt. Att Heleneholms IF:s friidrott verkar vara på väg att mer eller mindre försvinna känns ibland lite “som ogjort arbete”. Vi, och det är många, får trösta oss med att vi hade skoj och att de 1 000- tals ungdomar som vi sysselsatt haft både trevliga och lärorika år i klubben.

***

En annan idrott, som jag förhoppningsvis också har lite hum om, är handboll, och då kanske mest den skånska.

Där är tongångarna helt annorlunda. I en allt hårdare konkurrens om lokaler och ungdomar med innebandyn och med fotbollen, som numera tävlingsmässigt spelas året runt, har handbollen ökat sina aktiviteter.

Intressant är att i ungdomsåren lika många flickor som pojkar ägnar sig åt handboll.

Ned en pressrelease från Skånes Handbollförbund, som ger en liten bild av tillståndet i skånsk handboll.

***

Skånsk handboll står starkare än någonsin.

Både topp- och breddmässigt.

I herrarnas Elitserie finns fyra skånska lag, i damernas lika många. I serierna under, i de båda Allsvenskorna, spelar tre herrlag och två damlag.

Skåne Idrottsförbund har presenterat en lista över de idrotter i distriktet som har flest aktiviteter för ungdomar och på denna har handbollen nu passerar ridsporten och simningen och finns på andra plats efter fotbollen.

Under de senaste säsongerna har antalet lag i det skånska seriesystemet nästan exploderat. I år ligger antalet lag på ungefär samma höga nivå, cirka 700, som 2014/15. Könsfördelningen är jämn med en knapp övervikt för pojkar med något över 50 procent.

I USM, som har som slutmål finalspelet i Malmö den 22-24 april, och som startar i helgen med steg 1 i juniorklasserna, har 27 klubbar (lika många som i fjor) anmält 96 lag. Det är en ökning med fyra, alla på flicksidan. Det innebär 52 flicklag och 44 pojklag,

I vanlig ordning har Lundaklubbarna flest lag i de sex tävlingsklasserna, Lugi tio, H 43 nio och Lundagård två. En annan stark region är Kristianstad med fem klubbar och 19 lag.

Näst Lugi och H 43 är det Ankaret (Bjärred) och OV, Helsingborg som anmält flest lag, sex vardera.

Glädjande är att ungdomshandbollen i Malmö ökar. IFK Malmö kommer med fem lag, Dalhem med tre flicklag och IFK Klagshamn med ett.

 

Fotnot: Damelitlagen är Lugi, H 65, Team Eslöv och Kristianstad HK, i Allsvenskan spelar OV, Helsingborg och Lundagård.

På herrsidan finns IFK Kristianstad, Lugi, Ystads IF och HK Malmö i högsta serien, IFK Ystad, OV och Vinslöv i Allsvenskan.

 

 

 

 
 
Ingen bild

Kenneth Riggberger

14 september 2015 17:29

När det gäller friidrotten totalt sett har du helt rätt och det gäller hela Skåne.
Men vi har ett gäng kastare 9 stycken som nästan alla var med på sina intenationella mästerskap detta år Alla dessa aktiva har slagit personliga rekord detta år. Så för kastargruppen i Malmö finns bara framtidsutsikter så länge tränarna håller sig kvar. Problemet är att det inte finns några att tävla emot i Skåne så vi får söka andra vägar. Och det är inte bra för utvecklingen av nya aktiva i Skåne inom friidrotten. En sak som många kanske inte vet är att det krävs rätt mycket talang för att bli en bra friidrottare vilket gör att antalet som kan bli bli friidrottare verkar bara bli färre och färre. Förr i tiden fanns det stadslopp och seriematcher som var viktiga och som på så sätt gjorde att många vara kvar inom friidrotten för det fanns chans till både en sträcka i ett stadslopp som att man kunde gå in i serielaget. Idag verkar det vara så att kommer man inte med på SM i sin åldersgrupp så slutar man. Vilket är tråkigt att man slutar innan man börjat. I friidrott är man bäst runt 25 till 30 år. Och det kan ju kännas mycket långt borta om man är 15 eller 16 år. Som gammal handbolls spelare är det kul att läsa att handbollen går framåt. Snart sitter man högst upp och kollar på HK Malmö det ska bli en spännande vinter.

Magnus Månsson

14 september 2015 21:37

Ja, du Riggan!
Vi talar exakt samma språk. Så länge jag haft min blogg, fyra år, har jag predikat samma sak. Det vi gjorde från 1960-talet i Heleneholms IF var inte fel och sen var du själv med om att göra klubben till en av landets främsta, grundlagt genom lagtävlingar och stafetter. Tränare är viktigt men det behövs engagerade ledare för att först locka ungdomarna till friidrotten och sen ett attraktivt tävlingsprogram för att hålla dem kvar, i alla fall en bit över de 20, så att man den vägen kan få kunniga och intresserade tränare/ledare. Just nu finns, lite hårdraget, inget av dessa viktiga grundbultar i Skåne. Och inget förbund som har kraft att ta tag i det. Allra minst i utbildningen. Om de nu finns några som är intresserade att utbilda sig?
På sikt hjälper det inte med några unga kastare, om än så lovande.
Jag ser mörkt på friidrottsframtiden .
Ses på torsdag i Baltiskan. Men jag sitter längre ner.
Masse

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards