Jag gillar nytänkande inom sportens värld.
Nu talar jag om ungdomsdelen. Alla nymodigheter inom senioridrotten, speciellt den professionella, känns lite främmande för en person i min ålder. I synnerhet den del, som exempelvis fotbollens löner för mediokra spelare på låg nivå.
Men det får vi ta en annan gång.
***
Det jag närmast tänker på, i positiv bemärkelse, är handbollens nymodighet i sitt USM-spel för 14/15-åringarna. För andra säsongen sker ingen utslagning av lagen förrän efter Steg 4, då åtta lag skall utkristalliseras inför finalhelgen i maj.
I en svensk ungdomsidrottsvärld där så många barn slutar innan de ens fyllt 12, är det viktigt att de olika idrotterna söker nya vägar.
Handbollen har alltså gjort det. Nu under hösten har man spelat två omgångar och fått en rakning, där 40 flicklag och 32 pojklag placeras i en A-klass. Lika många klubbar finns i en B-klass. Resten av lagen spelar vidare i både ett Steg 3 och ett Steg 4 i en C-klass. Inget lag åker ut men vägen till slutspelet är stängd. Ju längre fram man kommer i turneringen desto mer jämbördigt motstånd lär det bli. Utvecklande!
För lag från klass B finns möjligheten att avancera till A-gruppen kvar. Lag som vinner sin grupp i Steg 3 placeras med de tre främsta från en A-grupp.
I det fjärde steget sker den stora utgallringen. 38 flicklag skall bli 8, 32 pojklag skall bli 8.
Men vägen dit har varit lång och lärorik och förhoppningsvis inspirerat till fortsatt utövande av handboll.
***
Men allt har en baksida. Totalkostnaden blir dyrare, fler matcher och fler resor.
Frågan är också hur många av ”C-lagen” som fullföljer. Inspirationen tryter måhända när möjligheterna till en bra placering är borta.
En utvärdering lär väl ske om något år.
Med min idrottsideologi som grund är handbollens nytänkande positiv: Många matcher mot jämbördigt motstånd.
***
Sju plus sju Skånelag är placerade i A-klassen i 14-årstävlingen.
Lugi har tre lag, två flick- och ett pojklag, i den kategorin, Ystads IF två pojklag. Helsingborgsklubben IK Sunds grund blir efterhand stabilare med ett lag per kön i A-gruppen.
Hässleholms HF, ny i USM-sammanhang efter några års bortovaro, har sitt F 14-lag i den högre gruppen. Min erfarenhet från tidigare ledarår säger att sådana här ungdomsframgångar kan inspirera en hel förening.
Intressant är också att notera att Ljunghusens HK numera nästan alltid har duktiga lag på den här nivån. I år ett P14-lag.
I övrigt, pojkar: OV/Helsingborg och Eslövs HF, flickor: Lödde, H 43 Lund och IFK Malmö.
För IFK Malmö var lagets insats nog extra glädjande då föreningens äldre lag haft en tung höst i USM.