manssonsport

Två udda idrottshistoriska Stadionevenemang

Av Magnus Månsson - 2024-12-29 21:44

Malmö stadion har varit plats för många idrottshistoriska evenemang.

Inte minst den tyska uttagningen till EM i friidrott hösten 1962 i Belgrad. Det var näst sista gången Tyskland kom till ett friidrottsmästerskap med en gemensam trupp fram till återföreningen 1990.

Efter Andra världskrigets slut 1945 fick Tyskland inte deltaga i OS i London 1948 och inte heller i EM i friidrott 1946 i Oslo eller i Bryssel 1950.

När den idrottsliga bojkotten var över var världen oenig i sitt förhållande till de två tyska staterna. Sverige erkände Västtyskland som en egen nation redan 1949 medan Östtyskland/DDR fick vänta tills 1972.

 

 Det var i detta politiska klimat de två tyska nationerna levde. 1952 till OS i Helsingfors tilläts tyska aktiva åter tävla internationellt i mästerskap. Men de tävlade gemensamt under namnet Tyskland. Friidrotten löste uttagningsproblematiken med att på neutral mark arrangera uttagningar till OS och EM. Den första VM-tävlingen avgjordes först 1983 i Helsingfors.

Varför Malmö – och Prag – tilldelades tävlingen 1962 är oklart. Gissningsvis berodde det på att Stadion var en modern arena, endast fyra år gammal.

A Lennart Julin, Sveriges främste expert på friidrottshistoria, har hjälpt mig med uppgifter om tävlingarna men inte hittat någon resultatlista. Tävlingsdagar var den 11 augusti i Prag och den 13 i Malmö. Troligtvis tävlade mångkamparna en dag ytterligare för att fullfölja herrarnas tiokamp i Prag och damernas femkamp i Malmö.

Eftersom man fördelat grenarna jämt var det svårt att dubblera. 100 meter avgjordes i Prag, 200 meter i Malmö, 400 meter i Prag osv.

Själva uttagningarna var av USA-modell, de tre första kvalificerade sig till EM.

Belgrad 1962 var första gången som det tilläts tre deltagare per gren och nation på EM.

Bästa resultatet i Malmö var förmodligen Jutta Heines 23.3 på 200m som faktiskt blev världsårsbästa på distansen 1962. Det var även bättre än dåvarande Europarekordet, men verkar inte ha blivit officiellt godkänt som sådant. Kan det ha funnits frågetecken kring vinden?

 Vid nästkommande EM i Budapest 1966 och vid OS 1968 Mexiko City tävlade de båda nationerna var för sig. Men vid OS i Tokyo 1964 hade tyskarna fortfarande ett gemensamt lag.

***

A Lennart Julin funderar vidare:

Jag undrar om det inte också finns en koppling mellan Malmö Stadion och ett VM i friidrott.

 1976 blev 50 km gång bortplockat från OS-programmet av IOK (som ville banta spelen) mot Internationella Friidrottsförbundets vilja.

 IAAF ordnade därför ett eget VM (på den tiden var OS faktiskt också IAAF:s officiella VM rent formellt) på 50 km gång och det genomfördes i Malmö den 18 september 1976.

 Själva tävlingen vanns av Sovjets Venjamin Soldatenko, cirka tre och en halv minut före Mexicos Enrique Vera.

Den sistnämnde blev senare pappa till Ato Ibanez och Perseus Karlström, den senaste generationen av svenska elitgångare.

***

50 kilometer gång återkom på OS-programmet 1980 och fanns till och med 2021. I Paris i år tävlade såväl damer som herrar på 20 kilometer

***

Uttagningstävlingarna 1964 och VM i gång 1976, två internationellt sett udda arrangemang på Malmö stadion.

 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards