manssonsport

Nya funderingar kring basketboll

Av Magnus Månsson - 2025-01-10 18:43

Här är andra funderingen om min syn på ungdomsbasketen i Sverige.

Den är baserad på insatserna i Trettondehelgens Baltic cup för 16- och 18-årslandslagen. Sverige mötte Finland, Lettland och hemmanationen Estland. Utdelningen blev tre tredjeplatser och en fjärde, pojkar 16. Finland var genomgående bästa nation och efter vad jag förstår satsar man i Finland mer på sina ungdomslandslag än vad man gör i Sverige med fler gemensamma träningsläger.

***

Jag koncentrerade mina iakttagelser till U 18-flickorna, vars trupp var uppbyggd kring spelare från RIG Luleå, det mest prestigefyllda riksgymnasiet i landet med 15 av de främsta svensks talangerna, och Malbas.

Laget var fullständigt chanslöst mot Finland, var långt ifrån att oroa Lettland men vann komfortabelt över Estland.

Jag har följt RIG Luleå och Malbas kontinuerligt under hösten där landslagsspelarna finns i andra divisionen, den norra och södra.

Under hösten har Luleå spelat en jämn match, Malbas ingen. När serien är slut lär Luleå spelat två utvecklande matcher mot Fryshuset, Malbas två mot Brahe. Övriga möten har vunnits överlägset.

Det är en vardagsmiljö som inte ger den erfarenhet som är nödvändig på en internationell nivå, inte ens i 18-årssammamhang. Så analyserar jag lagets Tallinninsats.

***

I division 1-serierna spelar många av utvecklingslagen till Ligalagen. De här lagen är förvånansvärt svaga med få spelare som har kompetens att slå sig in i en ligatrupp.

Precis som på ungdomssidan är det brist på en rejäl dambredd på toppen på seniorsidan som – enligt min amatöranalys – inte lyfter den kvinnliga basketen.

***

På herrsidan har man infört en Superetta mellan högsta ligan och två division 1-grupper. Superettan är i stort jämn med många intressanta och bra matcher. Ockelbo är det nordligaste laget, Malbas det sydligaste.

En damvariant hade betytt många lag från nordligaste norr till Malmö. Geografiskt är basket på de två högsta nivåerna spridd över hela landet. Resor och övernattningar är dyra.

Hur länge orkar idrotten – och det gäller i synnerhet de mindre lagsporterna – att spetsa sina kostsamma seriesystem?

De senaste rapporterna har visat på de stora kostnader som årligen läggs på den enskilde individen, i många fall på familjen.

Den ekonomiska segregationen oroar i alla fall mig.

***

En expanderande ungdomsidrott, som nu basketen, har många problem att lösa. Det är svårt att samtidigt vara en ungdomsvärnande idrott och samtidigt ha elitambitioner för båda könen.

Som nu Malbas och Eos. I ett massmedialt samhälle där man knappast finns.

 

 

 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards