manssonsport

Hur bred är världstoppen i ishockey?

Av Magnus Månsson - 2018-05-20 12:28

I kväll är det VM-final i ishockey.

Hockey-VM tidigare en av idrottslivets höjdpunkter. Tidigare, det vill säga när turneringen spelades under en årstid som hade några likheter med vinter, missade jag sällan någon av Tre Kronors matcher. I år har jag inte sett en enda match. Orkar jag mer idrottskonsumtion efter att via tv sett de två allsvenska toppmatcherna (nåja, en i alla fall) i fotboll Hammarby—AIK och MFF—Häcken (tvåa i båda till oddset 7,68) lär jag bli kvar i tv-fåtöljen och se finalen mellan Sverige och Schweiz. Utan att troligen känna igen en enda svensk spelare, än mindre någon schweizare.

Med ganska stor säkerhet vet jag namnen på alla de 50 fotbollsspelare som kommer att medverka i Stockholm och i Malmö. Just igenkänningsfaktorn gör att jag nördigt följer den allsvenska fotbollen intensivt.

***

Nåväl, jag har full förståelse för fascinationen för ishockey, tempot, intensiteten, de tuffa tacklingarna, skickligheten på skridskorna och klubbhanteringen. Bland annat.

Att sporten även fångar massorna i Danmarks-VM är ett bevis, om något, på hockeyns stora dragningskraft.

***

I morse hajade jag dock till när jag i Sydsvenskan läste Kent Leijon Jönssons krönika (det finns många sportkrönikörer på tidningen numera), när han konstaterade att i årets svenska VM-lag endast fanns tre spelare som vann guldet 2017. Kent, som är den ende ishockeykrönikör jag regelbundet läser och dessutom har behållning av, menar att detta vittnar om en enorm blågul bredd. Så är det.

Samtidigt kan man fråga sig på vilken nivå? Givetvis är det världsklass vi talar om. Men är det samtidigt inte ett bevis på hur tunn toppbredden är inom världsishockeyn? Med i stort två olika lag kan Sverige bli världsmästare två år i rad. Dessutom finns det väl underlag för ett ”tredje lag”, byggt på spelare som lämnat återbud av olika skäl.

Lite hårdraget – och teoretiskt – skulle det innebära att Sverige skulle kunna ställa upp med tre medaljkandidatlag i VM. Är det ett bevis på ”en enorm blågul bredd” eller på en tunn världstopp?

Jag ställer bara frågan. Men ger en antydan om min åsikt: Är det rimligt att Sverige nu har en generation av spelare med ett 60-tal som tillhör världens främsta?

 
 
Ingen bild

En källa

21 maj 2018 18:51

http://www.biggestglobalsports.com/

Magnus Månsson

21 maj 2018 21:29

Jag tänkte naturligtvis på antalet elitutövare.
MM

 
Ingen bild

Andra källor

22 maj 2018 10:15

Det finns såklart inget enkelt svar på den frågan. Definitionen av begreppet “elitutövare” är subjektivt.

Hur stor andel av alla ishockeyspelande människor kan anses vara elit? En procent eller en promille? Bara de 100 bästa? Är alla heltidsproffs elitutövare?

Ishockeyn är ur ett ekonomiskt perspektiv en av de mest professionella sporterna där utövarna har mycket tid att förbättra sin skicklighet och då kan det antas att den idrottsliga kvaliteten på toppbredden också är hög.

Här är åtminstone några enkla siffor som skapar perspektiv på hur Sverige kan jämföras med övriga toppnationer. Dock är ju långtifrån alla spelare tillgängliga på ett VM.

Det finns knappt 1000 spelare i NHL som anses vara världens bästa liga. Ungefär 100 av dessa är svenskar (10 %). 40 är finländare, 40 är ryssar, 270 är amerikaner och 450 är kanadensare.

Nästan lika många spelare finns i KHL som rankas som näst bäst. Ca 20 är amerikaner, 25 är svenskar, 40 är finländare, 55 är kanadensare och 650 är ryssar.

Totalt (avrundade siffror):
80 finländare
120 svenskar
300 amerikaner
500 kanadensare
700 ryssar

http://www.quanthockey.com/nhl/nationality-totals/active-nhl-players-career-stats.html
http://www.quanthockey.com/khl/nationality-totals/active-khl-players-2017-18-stats.html

Magnus Månsson

23 maj 2018 12:09

Tack för intressant statistik, vem du nu är.
Med statistik kan man "bevisa" mycket. Om man då lägger till spelare från andra länder i NHL och KHL hamnar man att kring 10 procent av världseliten är svenskar.
I min idrottsvärld känns det lite underligt att man med detta trots allt klena numerära underlag kan vinna VM två år i följd med i stort olika lag och ha ett (teoretiskt) tredje lag med samma kapacitet.
Har vi haft tur med att rätt lag blivit utslagna i NHL? Eller är det så att svenska spelare är mer villiga att förlänga säsongen än andra?
Jag har självfallet inget svar jag tycker att min ursprungliga fråga ät berättigad,
Trots den fina information jag fått av dig.
Ha det bra önskar MM

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards