manssonsport

Ett amatörinlägg i basketdebatten

Av Magnus Månsson - Igår 17:32

För några dagar sedan ventilerade Malbas sin ilska över att Luleås Riksidrottsgymnasiums damlag beviljat en plats i Ligan, den högsta nivån.

Nu har Sydsvenskan i sin nätupplaga publicerat en krönika i ämnet.

Krönikören, basketvännen Max Wiman, sågar beslutet rejält.

Men eftersom hans åsikter i stort är de samma som framfördes av Malbas representanter, klubbchefen Rebecca Zink och sportchefen Joakim Källman, är krönikan i stora delar en partsinlaga.

Att inte komma med ett enda konkret förslag till en förändring, som svensk basket på demokratiska grunder fattat, tar helt bort udden av hans uppbragthet.

För dem som följt de två division 1-grupperna är det uppenbart ätt det måste till en förändring. Speciellt för de 15 elitsatsande ungdomarna från RIG. Att vecka efter vecka möta – förlåt uttrycket – dåligt tränade motionärer (vi talar väl elitidrott?) ger inte en förväntad utveckling. Jag har blivit väldigt förvånad efter att under säsongen sett ett 20-tal matcher, från både norr och söder, hur många illa fysiskt förberedda spelare det finns i många lag. Till och med i elitklubbarnas utvecklingslag.

Krönikören menar att det inte är RIG:s uppgift att forma lag. Man skall koncentrera sig på ”individuell talangutveckling.” Nog så riktigt. Men med lite hum om elitidrott vet man att det fordras mängder av matcher i spänt läge för att använda de färdigheter man drillat under den dagliga träningen. Den möjligheten har RIG-eleverna haft i seriespelet högst tio gånger under tre läsår.

Wiman pratar också om en några ”om”. Vad händer vid en massa skador, vad händer om RIG blir svenska mästare? Truppen är 15 spelare stor. Större lär inte konkurrenternas vara. SM-guld är helt orealistisk, ett löjligt argument.

Han är också inne på att RIG inte kommer att ha någon större publik vid hemmamatcherna. Men det är ett perifert problem i detta sammanhang. Men desto större i ett vidare perspektiv. Ligans publika attraktivitet måste för de ansvariga vara alarmerande.   I den just avslutade säsongen toppade SM-vinnarna Luleå med ett snitpå 1 127 åskådare, tvåan Norrköping hade 535. Fem av de elva lagen snittade under 200. Sämst var Eos med 116. Större är alltså inte intresset. RIG:s vara eller inte vara spelar i det här sammanhanget ingen roll.

***

Både krönikör och Malbas tror att klubbarna i och med RIG:s ligastatus får svårare att behålla sina talanger. Det är inte ligaspelet som lockar. Det är den miljö som finns i Luleå som är den främsta orsaken till flytten norrut. Plus statusen att komma in i Luleå.

Eftersom det bara rör sig om fem elever per årsklass är risken för någon så kallad massflykt från någon enskild klubb liten. I min värld skall ligalagen inte vara beroende av att en eller annan 16- till 19-åring studerar, tränar och spelar i Luleå. Alla talanger vill inte söka till ett RIG, finns också ett i Norrköping. I det U 18-lag som i sommar skall spela EM finns fyra Malbastjejer, två spelar för moderklubben, två för RIG.

***

Ett av svensk dambaskets stora problem är att få fler från de numerärt starkt expanderande ungdomsleden att fortsätta som seniorer. Att inte kunna arrangera ett SM för 21-åringar på grund av för få lag är ett underbetyg åt verksamheten. Tillsammans med kvaliteten på division 1-grupperna.

***

Max Wiman förundrar sig även över ett Eos med ett ligalag för damer ligger lågt i detta ärende. Precis som andra elitföreningar. Tydligen tycker övriga Basketsverige att RIG:s inträde i ligan är positivt och gynnar utvecklingen.

Krönikören menar också i en kryptisk mening att Eos ändrat målsättning att erbjuda talangerna utveckling mot bästa möjliga motstånd.

Förvisso hade Lundaklubben inget lag i Final four, men fyra lag bland de åtta främsta visar på både bredd och topp.

***

Det här inlägget kan kanske också betecknas som en partsinlaga. Jag är medlem i Malbas, en fantastisk förening. Men jag har ett barnbarn i det aktuella RIG-laget. Två andra barnbarn har gått på ett RIG. Jag har lärt mig orsakerna till varför unga spelare föredrar att förlägga sina gymnasiestudier utanför Malmö.

Två av barnbarnen har efter gymnasiet återvänt till Malbas och tillfört kvalitet, till delar tack vare kvalificerad träning under gymnasieåren. En grundmening för alla sporter med idrottsgymnasier.

***

Har jag då något förslag, någon tanke, på att förändra damernas serieträd? Herrarna har infört en Superetta under ligan. Säsongen har varit bra med många bra, jämna matcher. Lagen har geografisk varit spridda från Ockelbo till Malmö med stark koncentration till Stockholm.

En damernas Superetta vore kanske en sportslig lösning, men ekonomisk svårlöst med lag från Luleå till Lund och klubbar spridda över hela landet.

***

Basketen är inte den enda idrott som tillåter sitt RIG att spela i högsta inhemska ligan. Volleybollen har gjort det i många år. Både för damer och herrar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards